12. syyskuuta 2013

Kymmenen startin agiviikonloppu

Viime viikonloppuna tuli käytyä kisaamassa Vaasassa lauantaina ja kotikisoissa sunnuntaina. Lauantaiaamuna olin ykkösten eka radalla töissä, sieltä kotia hakemaan koirat ja ajamaan 125km Vaasaan kisoihin. Siellä oli 2 rataa kaikille luokille, ja luokissa aika vähän koiria. Luokkajärjestys oli maxi-medi-mini, ja Ransu lähti kolmanneksi viimeisenä maksina. Sen jälkeen oli medien + minien rataantutustuminen, ja Liinu lähti muistaakseni neljäntenä koirana medeissä. Eli toisin sanoen, en muista noista radoista paljon mitään.

Olin yksin kisoissa, joten jouduin lämppäämään molemmat koirat, jättämään ne tolppaan kiinni, menemään maksien rataantutustumiseen (makseja oli jotain kymmenkunta), mielikuvaharjottelemaan radan ja sitten pitikin jo hakea koira valmistautumaan rataansa. Radan jälkeen ehdin hädin tuskin palkata Ransun ja viedä sen tolppaan kiinni, koska meidän jälkeen oli vain kaksi koiraa ennen medien rataantutustumista. Ransu kiinni tolppaan Liinun kanssa, sitten medien rataantutustumiseen, sieltä kiireesti hakemaan koira valmistautumaan ja radalle. Medien radan jälkeen sitten kerkesin kunnolla palkata koirat ja käydä jähylenkin. Olis helpottanut, kun joku olis ollut kävelyttämässä koiraa rataantutustumisessa ja koira olisi ollut lähellä sen jälkeen valmiina. Noh, joskus näinkin, oli aika ripeät kisat. Ajattelin vaan, että onneks nuo on sentään eri säkäluokissa, jos mun pitäis samassa säkäluokassa kisata ilman kepoa ja jos koiria on n. 10 per säkäluokka niin se ei enää olis mielekästä.

Mun on pakko myöntää, etten mä oikein muista ees tuloksia. Liinu kumminkin hyllytti molemmat radat, teki puhtaat radat muuten, mutta kummallakin radalla ohitti esteen ja suoritti seuraavan. Koska muisti tässä palailee pätkittäin, niin eka radalla alussa oli kaks takaakiertoa, eka meni ihan oikein mutta toka takaakierrolla se kiersi koko hypyn ja pamahti putkeen - joka kylläkin olis ollu seuraava. Jatkoin radan loppuun, ja ai ai ai miten makeita kontakteja typy teki. Toisella radalla luotin koiraan, mutta koirapa tuli renkaan ohi. Kumpikin esteiden ohitus, varsinkin tuon hypyn ohitus, oli kyllä sellasia, ettei pitäis Liinulle tuollasia tulla. Ja taas aivan sairaan hienot kontaktit.

Ransun radat olikin sitten sellasia, että ainakin tuntuu että tehtiin kauheasti virheitä. Eka radalta tulos 10 ja hitunen yliaikaa. Taidettiin ottaa puomin alasmenolta kontaktivirhe ja oliskohan ollu joku toinenki kielto tai sitten A:n alasmeno. En muista kummalla radalla se loikkasi A:n sieltä likempää harjaa alas. Kivakiva. Toka radallakin tais puomin alasmeno paukkua ja otettiin lentokeinu, tultiin pituus vinosti niiden keppien välistä ja kepeiltäkin tuli kielto kummallakin radalla. Eli epäselvästä selostuksesta huolimatta: 10 yliajalla ja HYL (en muista mistä) jolla radalla tuli muitakin virheitä. Muistelen, että virheet oli jotakuinkin puomin alasmenot molemmilla radoilla, A:n alasmeno, lentokeinu, kepeiltä kielto kummallakin radalla, pituuden suoritus väärin... Eipä olla tehtykään noin epätoivoisen tuntusia ratoja, mutta jos jotain positiivista hakee - kun sitäkin aina kumminkin on - niin pojalla oli aivan sikamainen vauhti. Siitä ne nuo kontaktivirheetkin johtuu, kun ei malta niin ei malta. Vauhdissa ei jouda hidastelemaan vaan loikkien ja lentäen pääsee kovempaa. Liinukin meni kovaa, selvästi kovempaa kuin sitten sunnuntaina kotikisoissa. Liinu teki hyvät radat, harmi vain että estevarmuuden takia hyllyteltiin.

Sunnuntaina sitten kotikisoissa kolme starttia molemmilla koirilla. Lauantaista sisuuntuneena päätin, että nyt Liinulle sm-nollatili auki ja Ransulle lisää jo avatulle nollatilille. Eka radalla teinkin molempien kanssa nollat, Liinu johti pitkän aikaa sillä nollallaan, kunnes tuli jokunen nopeampi koirakko ja serti meni sivu suun. Rata oli ihan jees, mutta kyllä tuntui että koira meni edellisiltaan verrattuna hitaasti. Itse asiassa Ransu teki nopeamman nollan kuin Liinu!

Tässäpä todistusaineistoa Mika Moilasen mielenkiintoisista radoista:

Ransu; teki siististi kontaktit tänään :) Muutenkin kuuliainen ja hyvä rata.


Liinun palasin vielä korjaamaan lähtöön parempaan paikkaan, kun huomasin että jätin sen liian sivuun. Onneksi tulee joskus käännettyä se pää vielä ennen lähtöviivaa ja tarkastettua miten sen koiran sinne lähtöön asettelikaan. Varmistin renkaan, koska tismalleen samanlainen tilanne oli lauantaina ja Liinu ohitti renkaan (!), samoin lopun otin kyllä aika varmistellen. Liinu vissiin keinulta suunnitteli lentävänsä muurin yli maaliin, koska loikalla oli pituutta "pikkasen" enemmän kuin olis tarvinnut.


Toka radalla tuomari sanoi tuomarinpuhuttelussa, että ei tule tuollaisesta tilanteesta juuri kieltoa, mikä Ransulle kävi, että törmää putkenpäähän/-painoon. Ransu törmää putkenpainoon ja palaa mun perään sen näköisenä että "mamma hei, en mä löytäny sitä putkenpäätä..." Minä siellä oottelen putken suulla että missä se koira viipyy... Luulin tosin siinä vaiheessa että noniin kielto tuli, mutta eipäs hitto, tehtiin nollarataa tokavikalle esteelle asti! Sitten HYL kun Ransu hyppää hypyn väärin päin. Yleensä se aina mieluummin kiertää taakse, mutta nyt ei. Jälkeenpäin aattelin että ois pitäny putken jälkeen leikata takana että saa sen käännettyä oikealle, mutta jälkiviisaus on paras viisaus. Tiedän kyllä tasan tarkkaan tekeväni niin seuraavan kerran kun on vastaava tilanne, ihan kummankin koiran kanssa, vaikka Liinu menikin hypyn oikeaan suuntaan. Olis pitäny ohjata Liinukin samoin kuin Ransu tuossa A:lla. Järjestys muuten oli mini-medi-maksi vaikka nämä videot onkin näin että Ransu ensin. Todellisuudessa "harjottelin" ensin Liinulla ;)


Liinun rata oli yliaikanolla. En osannut ottaa ollenkaan huomioon (taas kerran) tuota pahuksen A-estettä, että sinne vois Liinulla houkutus olla. Tuli kaarroksessa useampi sekunti ylimääräistä, ja sama A:n jälkeen pituudella. Liinulle ois sopinu vielä paremmin se että lähetän vaan sen siitä edestä putkeen ja teen sokkarin putkelle, kun se pysähtyy A:lle. Ransu joutuu vähän väistelemään mua, mutta Liinun kans olis eri juttu kun se pysyy siinä esteellä. Olisin ihan hyvin ehtiny sinne sokkarille tuossakin ja varsinki jos en ois tehny sylkkäriä vaan tosiaan oikealla kädellä heittäny putkeen. Olis säästyny aikaa tuossa pituuden jälkeenki kun olis saanu tehtyä yhtä napakan käännöksen kuin Ransulle. Nooh, siinä meni "vaan" tuplanolla, ei sen enempää eikä vähempää. No joo, eikö näistä videoista liene tarkoitus oppiakin jotain... Keppien pujottelu tyhjää kohti oli Liinulle vähän vaikeaa, joten pari vikaa väliä mentiin vähän empien. Moni teki tuonne ennen loppusuoraan muurin jälkeen jotain kökkövalsseja, en ymmärrä miksi, kun ne oli järkiään kaikki myöhässä ja sylkkärillä sai koiran käännettyä vallan mainiosti loppusuoralle ja siitä on itekin helppo lähteä liikkeelle. No omapa on asiansa, mä oon saanu noille opetettua melko varmaksi yhellä kädellä välistävedon niin siihen on hyvä yhdistää sylkkäri tuollaisissa tilanteissa.


Harmittaa oikein kun Ransulla oli vika radalla niin kiva into ja vauhti. Se meni tosi kivasti noihin ekoihin putkiin, pujotteli hyvin ja kaikkee, mutta joku TOLVANA OHJAAJA hyllytti molemmat koirat samaan kohtaan. Aattelin, että kyllä ne sen renkaan hyppää niin pitkästi että niille on loogisempaa mennä se putki peräreikään mutta ei, mun logiikka ei ollut sama kuin Ransun ja Liinun logiikka. Liinuhan otti tuolta eka putkelta kiellon, joten Ransun kanssa kun lähdin radalle, niin jotenkin sen kanssa tuli sellainen ihan erilainen yhteisymmärrys kuin Liinun kanssa. Liinu vaan touhotti, Ransu seurasi mua ja tiesi mitä haluan. Se tietäminen kylläkin ontui kepeille hakemisessa, mutta keppien jälkeen sain sen taipumaan hypyn jälkeen aika hyvin pituudelle. Makseille se oli aika vaativa, olishan sitä voinu koiraa auttaa ja tehä jotain temppuja keppien jälkeiselle hypylle, mutta kun 7m estevälit kyllä pistää ohjaajan muutenkin juoksemaan, niin aattelin että se on koiran itekin osattava koota itteään ja luettava suoraa rataa. Juu hyvä rata tämäkin molemmilla muuten, mitä nyt tulostaululla meillä luki että HYL. Ransun kanssa en kyllä suunnitellut ohjata tuota hyppy-muuri -kohtaa noin, mutta tulipa taas sovellettua. Eikähän homma siihen kaatunu.


Loppusuoran pituudesta kertoo jotain se, miten paljon oon koiraa jäljessä kun ehtii pyörimään ennen tokavikaa hyppyä, että kummalta puolelta. En muistanutkaan, että me ehdittiin Liinun kans hyllyttää kolmesti tuo rata :D


Että sellaset kisat. Mitä nyt Liinun vika radalla sattui vähän enempi huonoa ohjausta, niin muuten sanoisin että tuloksista huolimatta aika hyviä ja tasaisia ratoja molemmilta koirilta, ja itsekin ohjaan pääsääntöisesti ihan hyvin. Välillä varmistellen, välillä vähän myöhässä ja joissain kohdin olis voinut ohjata kokonaan toisella tavalla. Mutta näistä opitaan taas. Ransun aikaa kun katsoo toka radalla, niin tuloksella oltais oltu tosissaan sertikamppailussa kiinni. Pikkasen siis tympii mutta niinhän se oli varmaan monella muullakin serti ihan pienestä kiinni... Pitää olla silti ihan tyytyväinen kahdesta nollasta ja yhdestä yliaikanollasta, Ransu keräs koko viime vuoden aikana 3 sm-nollaa, ja nyt sillä on se 3kpl ja tuplanollakin hankittuna :) Liinukin avasi sm-nollatilin hienosti, joten ihan sopii olla koiriinsa tyytyväinen :) Nyt pidetään muutama viikko kisataukoa, lokakuussa sitten palataan taas kisakentille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti