15. syyskuuta 2014

Ransu ja Liinu vauhdissa :)

Lauantaina kisattiin Keski-Pohjanmaan kennelpiirin Piirinmestaruuksista Kokkolassa, tuomarina Hilpi Yli-Jaskari, jonka radoista tykkään muutenkin (ettei vaan ollu Hilpin rata viime vuonna Vaasassa kun Ransun kans tehtiin tuplanolla). Aamulla aivan järjetön sumu, mutta sää selkisi ihanaksi auringonpaisteeksi ja lämpimäksi syyspäiväksi. Väkisin tuli hyvälle tuulelle jo siitä :)

Kumpikin koirista lähti melko loppupäässä, Liinu ihan viimeisten joukossa. Maksien rataantutustumisen jälkeen menin tekemään lämppäesteille sen kanssa pikkujuttuja. Tehtiin pari kertaa puomi palkan kera jne. Kävelin hallista ulos läähättävän koiran kanssa ja aattelin että pikkuhuikan annan sille vettä. Eikun jaa, mikäs koira siel radalla menee...? Numero 14, ja me ollaan 17 ja kuulemma 16 on välistä pois. No eikun vuoroa oottamaan. Ransulle ei passaa tuollainen yhtään, että niin suoraan lämppäesteiltä radalle. Enkä ehtiny itekään keskittyä rataan vielä ennen omaa suoritusta - enkä antaa sitä vesihuikkaa.

Omassa sijoittumisessa lähtöön tapahtui typerä virhe, ajattelin muka kääntäväni jalat seuraavalle esteelle ja rintamasuunnalla kertovani koiralle, että täältä mun puolelta tullaan sit... Joo niin varmaan. Mikä olikaan se järjestys mitä koira lukee... Ransu tulee ihan oikein, mä räpsyttelen pari kertaa silmiä ja katon jalkoihini että ei vee. Onni omistaa koira joka lukee niin mahtavasti ohjausta..! Harmi vain että tuli laitettua se siihen kakkoshypylle uudestaan, olis pitäny jatkaa eikä korjauttaa koiralla omaa virhettään. Loppuratakin oli sellasta velttoa vässyköintiä meiltä kummaltakin. Aivan kamalan näköstä! Ransu ei keskittynyt lämppäesteilläkään vaan sinkoili mihin sattuin, joten se yhdistettynä liian nopeaan radalle joutumiseen ei ollu hyvä yhdistelmä ollenkaan. Kepo sanoi että mä selvästi jännitin radalla. En tod, en ehtiny jännitellä enkä kyllä virittäytyä muutenkaan. Keppien jälkeen Ransu tekee noita omia kuljauksiaan, ja sinkoaa aivan liian kauas, sitten hirmu kyytiä A:lle ja suora linja kohti valokuvaajaa, joka muuten oli näpännyt Ransusta näin hienon kuvan siitä seuraavalta putkelta:

Kuvaaja Kirsti Salin
 Että huono HYL oli Ransun A-rata:


Liinun kans kävin myös lämppäesteillä ja vein sen jälkeen hetkeksi autoon ja menin pois näkyvistä, että saa siellä kerätä kierroksia. Se olikin kauhean vinkunan ja kitinän säestämänä lähdössä radalle kun menin hakemaan valmistautumaan.

Huomatkaa ero mun jalkojen asennossa kun sijoitun radalle ja kutsun koiran radalle ;) Liinu teki hyvän radan, ja hävittiin serti puoli sekuntia ja sen ois voinu esim. tuossa lopussa sujuvammalla putkeen ohjauksella voittaa+tiukemmalla ohjauksella puomin jälkeen. Voittajalle hävittiin reilu sekunti eli siinä ois jo pitäny mennä muutenki kovempaa. Liinun tulos kuitenkin 0/-7,34 sij. 3 ja EKA AGINOLLA tälle kaudelle! JES!!

No sitten toinen agirata, ja valmistauduin Ransun kanssa paremmin, käytiin vähän aiemmin lämppäesteillä jne. Ransu oli täpinöissä, joten lähtökohdat oli ok. Alun ohjausta mietin pitkään, että kummalta puolelta ja miten, mutta lopulta tuo oli sitten ehdottomasti parhaalta tuntuva vaihtoehto - ja toimikin hyvin. Niinpä toimi sitten muukin rata, vaikka muurin jälkeen meinasi putki käydä Ransulla mielessä. Kuulin jonkun puhuvan ennen rataa, että eihän se koira sinne putkeen voi mennä kun ei se sitä sieltä muurin takaa edes näe. Ajattelin vain että mitä koiran aliarviointia! Koirahan tulee A:lta, kai se nyt sieltä harjalta näkee putken ja paljon muutakin muurin yli. Noh, taisi sinne putkeen joku/jotkut hyllytelläkin, että kyllä se mahdollista oli. Ransun kans maltoin ohjata kepitkin hyvin. Ja hätäilemättä... Ennen puomia olevissa pyörityksissä liikun itse liikaa, joten koiran kaarrokset venyy. Mutta tuota alun neljää estettä ja niille tulleita koiran tassunjälkiä kun katsoo, niin kyllähän saan Ransun menemään aika ihanteellista linjaa.


Ransulle tuloksena tältä radalta 0/-5,55 sij. 7 ja samoin Ransulle kauden EKA AGINOLLA! Hieno poika, samalla tämä oli tärkeä tulos Piirinmestaruuskisaan.

Liinun kans lähdettiin tavottelemaan tuplanollaa, ja oishan se tullutkin ellei ohjaaja olis ollu niin samperin hätähousu! Aikaa paloi 6-7s ja lisäksi tietysti tuli se vitonen kun jäi vika väli pujottelematta. Ja vain siksi että joku töllykkä ohjaaja vetäsee koiran pois kepeiltä kun oli muka sinne putkelle niin kiire. Argh. (Sinne meni tuplanolla, triplanolla ja Piirinmestaruus, niin kai mulla joku oikeus on olla pettynyt?) Taas liikun liikaa siellä pyörityksessä. Sitten tuon puomin suhteen alkaa olla aika nippanappa nuo ylösmenokontaktit... Muutenhan rata oli ihan jees ja päästiin ihanneaikaan tuosta säätämisestä huolimatta että tulos oli puhdas vitonen, sijoitus tosin vasta 17.


Viimeisenä ratana hypäri, jonka alkaessa maksiluokassa oli enää 6 koiraa Ransu mukaan lukien, joilla olis mahdollisuus voittaa Piirinmestaruus kahdella puhtaalla radalla, loput oli tehneet virheitä tai hyllyttäneet agiradan.

Ohjaaja teki huonon ohjausvalinnan kepeille vientiin. Tai se olis varmaan ollut ihan jees jos koira olis ollut ohjauksessa kiinni ja lukinnut kepit. Sitä paitsi Ransuhan oli omasta mielestään jo lähdössä jätetty aivan liian kauas ;) Muutenkin muutamassa kohtaa ohjaus törkeästi myöhässä.


Kuvakaappaus videolta, ollaanko ihankaan menossa samaan suuntaan? :D

 Tuloksena siis 5/-0,23 ja sij. 13. Yhteistuloksissa kuitenkin Ransu on Keski-Pohjanmaan Kennelpiirin PM-3 vuonna 2014! Aika hieno Ransu! Vain voittajalla oli molemmilta radoilta nollat, ja muutenkin ne meidät päihittäneet PM ja PM-2 on tosi hienoja koirakoita, joten kyllä kelpaa olla schapepojan pronssilla!

Vielä viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä Liinun hypäri, jossa päätin ohjata sen eri tavalla kepeille. Mietin jo että tekisinkö keppien jälkeisen putken jälkeen kaksi poispäinkääntöä, mutta en aivan uskaltanu luottaa että saisin koiran kääntymään sillain kun vauhtia putkesta tullessa kuitenkin on. Olisin halunnut kepeillä oikealle puolelle ja yks vaihtoehto ois ollut tehdä sokkari keppien päässä, mutta en tehnyt sitäkään kun jäi niin traumat edellisten ratojen keppivirheistä ;) Tarkoitus oli tehdä vastaanottovalssi, vaan enhän mä sinne mitään ehtiny ottamaan vastaan. Niinpä Liinu luki hienosti mun keskeneräistä ohjaamista ja tajusin siinä että hitto senhän ois voinu kääntää sylkkärilläkin sinne hypylle. Meinaan jo ottaa sen pois hypyltä jota se on menossa tekemään, mutta onneksi aivot toimii agiradalla nopeammin kuin missään muualla niin tajusin antaa sen suorittaa esteen! Jälkeenpäin ajateltuna, koirahan luki mua aivan oikein, olis ollu väärin alkaa siinä jotain muuta ohjausta vääntää, joten kerrankin pää pelitti niinkun pitää... Eihän se sujuvalta näytä, mutta kaikki agilitaajat tietää miten nopeasti ne tilanteet tulee ja miten nopeasti niihin pitää reagoida.


Liinun tuloksena tuolta radalta 0/-7,36 sij. 5. Eli tuplanollaa ei tullut, mutta kaks nollarataa yhdelle päivälle on kyllä ton likkiksen kans niin upea juttu että huh! Yhteistuloksissa Liinu on Piirinmestaruuskisan 6. mediluokassa. Että ei se nyt hirveen huonosti ole omistaa ja ohjata Kennelpiirin kärkikastia ;) Mä oon kyllä tyytyväinen kaikkiin muihin ratoihin paitsi siihen mun ja Ransun hyllytettyyn agirataan, se on aika karmea, mutta siitäkin radalta sain tärkeitä opetuksia ja het monta. Ettei se hukkaan menny sekään :P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti