16. kesäkuuta 2012

Taukoilua ja treenailua

Onpas tullut taukoa blogin pitämisestä. Oon nyt ollut 2 viikkoa harjottelun jälkeen töissä, enkä viikolla pääse omalle koneelle... Mä oon niin tottunut tähän ja kaikki materiaali on täällä etten osaa muilla kirjottaa ;) Asutaan nyt koirien kanssa osa viikosta anoppilassa/mummulassa omakotitalossa. Koirillakin vähän vapaampaa kun ei tarvi koko ajan hihnassa olla, ja ennen kaikkea "kotona" on koko ajan joku joten yksinolojakaan ei juuri tule. Ovat kuulemma reippaita pikkuapulaisia ja vahteja...

Tornion kisat 27.5.

Ransu kävi joskus monta viikkoa sitten (no toukokuun vika viikonloppu se taisi olla...) Torniossa kisoissa ja saldo taisi olla 3 x hyl. Eka rata on ainoa joka tuli videolle ja se on ainoa joka on siedettävä katsoa. Tai mistä tiedän kun se tuntuma itsellä radalla on usein erilainen kuin todellisuus. Se hypäri olikin puhdas rata toiseksi viimeisen ja viimeisen esteen väliin asti. Siinä vaan mulla jäi ohjauspuolen vaihto tekemättä kun en pöljä luottanut koiraan että kyllä se pituuden hyppää vaikka teenkin persjätön niin liike vei näppärästi suoraan putkeen. Olihan siellä jo vähän aiemmin jotain tosi järkeviä "käsi ojossa takaakiertojen ohjaamisia" joista tuli vähän kaarroksia... Nojaa, paikoin huomaa että itse kun juoksis kovempaa ja tsemppais koiraa niin Ransustakin löytyis vauhtia. Ne oli sellaset kisat ne. Ransu jäi nyt niistä kisoista tuntemattoman pituiselle agilitytauolle. Katsotaan milloin syksymmällä palataan kentille.

Nähtiin Liinun kasvattajaa ja siskopuolta Unnaa ja täysveljeä Lätsää. Liinu rakastui oitis Unnaan <3 Se ei ole ikinä ennen käyttäytynyt niin kenenkään muun vieraan koiran kuin Ransun kanssa kahta pikkupennusta asti säännöllisen epäsäännöllisesti nähtyä kaverikoiraa lukuunottamatta.


Liinu tuli Tornion kisapäivänä kisaikään, mutta kun viralliseen mittaamiseen olisi pitänyt olla sen päivän yli 18kk... Mutta eiköhän siitä medi tule, velipoika Lätsä oli mitattu juuri ja juuri maksiksi, ja Liinu oli kyllä niin pieni luikero siihen verrattuna. Ja karvaton. 

Liinun treenaamiset

Liinun kanssa on treenattu, lähinnä kontakti- ja keppipainotteisesti, mutta myös ratapätkiä. Se on het pätevä typykkä pujottelemaan, kepeillä on nyt kaksi ohjuria alussa ja lopussa, viime treeneissä otin keskellä olleen viidennen ohjurin pois ja mainiosti sujui. Kesken ratapätkän unohdin ohjaussuunnitelmani ja piti sitten lähettää se ohjurittomille kepeille. Alku taisi lähteä ihan ok, mutta sitten se tökkäsi monta kertaa. Tuskailin että pakko kai se on vaatia tekemään loppuun asti kun kerran aloitti. Itse vois olla tarkempi ettei tarvis liian vaikeita yrittää... Noh kuitenkin, kaksi vikaa väliä Liinu jätti monta kertaa pujottelematta. Tästä vedin johtopäätökset, että se tarvitsee loppuun asti malttamisessa enemmän tukea kun aloituksessa. Nostin ohjureita ylemmäs että ne silläkin lailla "häivyttyis" näkökentästä, niin typy sukelsi pari kertaa kakkosväliin ohjurin alta. Omalla lähettämisellä saattoi olla tietysti osuutta asiaan.

Ratapätkällä tehtiin hyviä kontakteja, ja radan jälkeen vielä sitten muutamat kepit. Tosi hyviä kepittelyjä. Tosi hyviä kontakteja. Ransun kanssa opin että alasmenokontaktit pitää opettaa, ja että siitä on monesti hyötyä kun pääsee esteeltä irti koiraa ennen eikä yhtä aikaa. Liinulle on nyt opetettu kunnolla alasmenokontaktit ja Liinu on nyt sellainen "testikoira" tarvitseeko ylösmenoihin tuhlata aikaa. Aika sen näyttää, mutta voipahan olla että seuraava koira opettelee myös ylösmenokontaktien ottamisen, koska sekä Ransulla että Liinulla kyllä lähes aina osuu askel puomin ylösmenolle ja A:lle varsinkin Ransulla on selkeä askeljako lihasmuistissa. Mutta Liinulle voi tulla vauhtia ja ponnistushaluja vielä lisää joten voipi olla että tuskailen tämän asian kanssa vielä joskus.

Liinun kanssa kyllä kontakteilla seuraava treeniaihe on se, että sen on kestettävä kontaktille pysähtyneenä mun ohijuokseminen. Nythän mä pysähdyn hetkeksi varmistamaan pysähtymisen ja irtoan esteeltä kävellen. Tiedän että niin ei ole kisoissa aikaa tehdä, mutta ei olla oltu vielä mun mielestä kypsiä harjoittelemaan kisamaisempia kontakteja. Kunhan nyt ensin opetellaan varmaksi se pysähtyminen ja pysyminen.

Liinun möllikisat 11.6.

Liinu kävi ottamassa maanantaina pari starttia möllikisoissa. Video on vielä väärällä koneella mutta se tulee sitten kun ehtii ladata. Eka rata oli möllien rata ja se oli tarkoitus ainoastaan ottaa. Liinu meni hyvin ja teki aivan loistavat kontaktit! Että mä olin ylpeä siitä (ja itsestäänhän sitä on väkisin samalla ;) ) ja kun vielä vähän pääsi vertaamaan muiden kontakteihin niin olin entistä tyytyväisempi että ne on opeteltu kunnolla. Kyllä joistain möllikoirista vaan näkee että niillä ei ole hajuakaan mistään kontakteista ja se on tuuripeliä tuleeko ne otetuksi vai ei... Eka radalla Liinukin pysyy vielä aika hyvin lapasessa vaikka parissa kohtaa taisi ohjaussuunnitelma muuttua lähinnä siksi että pohja oli TOSI raskas juosta koiralle ja varsinkin ohjaajalle..! Möllien radalta me sitten otettiinkin ainoa 0-tulos ja voitto kotiin :) Liinusta on pari poseerauskuvaa olemassa, palkintokaappiin tuli taas täytettä :) Mun Lillukka on niin kiva agitypy!

Kisaavien möllirata ei ollut vaikea. Siis meidän tasoon nähden vaikea, ollaan näköjään kuitenkin treenattu aika hankaliakin juttuja. Mutta pääkoppa ei vaan neitillä pysynyt vielä kasassa kahta rataa. Tämä varmaan korjaantuu iän ja kokemuksen myötä, mutta olihan haahuilua! Virhepisteitä saatiin jo heti lähdössä 10 kun meillä oli kepeillä ohjureita ;) Viis tuloksesta, ärsytti vaan kun pujottelu ei onnistunut kuin puoleen väliin ja verraten hitaasti sekin. Muuten Liinu kyllä luki ohjausta, teki tälläkin radalla täydelliset alasmenokontaktit eikä hyllyttänyt. Kisaavien radan anti oli lähinnä tieto siitä että kokemusta tarvitaan vielä kahden radan jaksamiseen. Kyllä sekin sieltä tulee. Meillähän on kisasuunnitelmat vasta joskus ensi talvelle tai kevättalvelle, riippuu vähän miten juoksutkin tulee.

Sunnuntaina paimeneen

Ransun kanssa ei olla aksaa tehty juuri yhtään, se on siitä lajista tauolla. Ollaan vaan leikitty esteiden seassa ja oon palkannut hyvästä vireestä ja innostuksesta päästä tekemään. Paimennukseen taidetaan nyt kesä keskittyä harrastusrintamalla, vaikka nekin kerrat taitaa jäädä Ransun kohdalla taas muutamiin. Muistaakseni sillä on vielä tiedossa sunnuntaina FCI Esikoe, kaksi paimennusleiriä ja klinikkapäivä. Yhteensä neljä eri paimennuskertaa tänä kesänä.

Nii-in, eipä jänskätä yhtään tuo sunnuntain esikoe! Mulla ei kyllä ole muita vaihtoehtoja kuin luottaa koiraan ja sen älyyn ja kykyyn tehdä töitä. Tuntuu vaan, että kun agilityssa kisoja varten kuitenkin treenaa samaa asiaa monta kertaa, siis parhaimmillaan kymmeniä ja satoja toistoja, niin paimennuksessa niin ei tehdäkään. Agikisoihin se luottamus koiran osaamiseen tulee siitä, että tietää mitä on itse tehnyt ja opettanut sille, ja kuinka paljon on teettänyt sillä mitäkin asiaa ja kuinka hyvin se on niistä suoriutunut. Kisoja edeltävät treenit kertoo paljon motivaatiotasosta ja siitä missä mennään. Mutta paimennus ei tässäkään asiassa ole sama... ainakaan meidän kohdalla, kun ei päästä kuin muutama kerta kesässä lampaille. Siksi mulla ei olekaan sellainen luottavainen fiilis että kyllähän me se klaarataan. Homma riippuu niin paljon koiran ja lampaiden vuorovaikutuksesta, eikä niin paljon siitä miten hyvin minä olen osannut temput opettaa... Ransu on tehnyt vain pari kertaa niitä esikokeen osioita, pysäytyksen itse asiassa vain kerran. Noh, mä yritän luottaa siihen että sekin on haudutellut paimennusleirin asioita ja on rehti ja hyvä työmies kuten aina <3 Sen kanssa ei tarvi ainakaan pelätä ettei asenne olis kohdallaan :) Ransu on mulle juuri oikea työpari, joten eiköhän me yhdessä siitäkin haasteesta selvitä! Ja jos ei, niin kohtahan on schapejen paimennusleiri taas niin päästään sitten harjoittelemaan vähän lisää.

Liinun kanssa harjoitellaan sitten heinäkuun leirillä JHD-testiä varten, Liinun kanssa "koeura" näköjään urkenee paimennuksen saralla ennen meidän päälajia :D On kyllä tullut mieleen, pitäiskö Liinun kanssa mennä virallisiin taippareihinkin, kun se iän puolesta olis vielä mahdollista tänä kesänä. Tuo JHD on kuitenkin epävirallinen täällä Suomessa :(  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti