22. joulukuuta 2012

Kuinka se vuosi menikään..?

Vuosi on lopuillaan ja taas tulee pohdittua harrastusvuotta 2012. Tämä vuosi on kyllä tuonut kaikenlaista odottamatonta eteen, molempien koirien kanssa. Siispä palataanpa hetkeksi tavoitteisiin, joita viime vuonna 28.12. olin asettanut tälle vuodelle:

"
Ransun tavoitteet

- agilityssa nousu kolmosiin

- kolmosissa omien tavoitteiden asettaminen (kuten puhtaat radat, aina plussaa jos pääsee ihanneaikoihinkin)

- hyvien kontaktien tekeminen, kepeille vauhtia lisää treeneistä kisoihin

- paimennuksen jatkaminen ja Sinikan näkemyksiä kuunnellen mietitään koska HRD1 voisi olla ajankohtainen

- luonnetestaus

- agikoulutuksiin osallistuminen

Liinun tavoitteet

- peruskunnon luomisen jatkaminen agilitya silmällä pitäen

- agilityssa alkeistasolta möllitasolle

- möllikisoissa starttaaminen

- kisavalmiiksi treenaaminen

- paimennuksessa JHD:n suorittaminen

- luustokuvaus

- aikuistutaan ja päästään mörköilystä ja murkkuilusta yli

-sterilointi

 "
 Siinäpä sitä oli tavoitteista kertausta, sitten mietitään, päästiinkö tavoitteisiin...


Ransun tavoitteet

- agilityssa nousu kolmosiin

Noustiinhan me kolmosiin, kotikisoissa maaliskuussa. Joten sitten on loppuvuoden kisailut kisailtu kolmosissa. Yksi agilitysertikin tarttui matkalla mukaan, eli tavoitteet täyttyi ja ylittyikin reippaasti. Ransun kanssa kisaaminen on tuntunut pääsääntöisesti mukavalta, vaikka aina ei ole ollut kovin korkeita odotuksia sille koiralle. Mutta kolmosissa ollaan ja sinne kuulutaan.

- kolmosissa omien tavoitteiden asettaminen (kuten puhtaat radat, aina plussaa jos pääsee ihanneaikoihinkin)

Enpä muista asettaneeni juuri muita tavoitteita radoille, kuin että lähdetään tekemään omaa suoritusta ja tehdään parhaamme. Noh, siihen en omalta osaltani voi sanoa aina päässeeni, koska välillä vaan ei eri syistä saa itseään sellaiseen oikeanlaiseen tsemppifiilikseen ja keskittymään hommaan kunnolla. Välillä olen kisoissa kuin treeneissä, ja tulokset on sen mukaisia. Ransu on hassu koira, joka hassuttelee välillä radalla mennessäänkin. Tai ainakin musta tuntuu siltä... Onhan me toki joitain nolliakin onnistuttu tekemään ja kisoissa on tehty aika hienoja kontakteja.

- hyvien kontaktien tekeminen, kepeille vauhtia lisää treeneistä kisoihin

Kontakteihin on panostettu treeneissä ja kisoissa ne on sujuneetkin ihan mukavasti. Lentokeinuja ei ole pahemmin kisoissa taidettu tänä vuonna ottaa, puomit Ransu menee mahtavalla vauhdilla koska sillä on kova kiire palkalle alasmenokontaktille. Senpä takia se tekee yleensä hyvät alasmenokontaktitkin, eli tavoitteet siinä mielessä on täynnä. Kepeillä on vauhtia treeneissä koska niistä välillä palkkaan, mutta kisoissa vauhti on vaihtelevampi. Se nyt vaan ei ole Ransun lempieste tuo pujottelu niin ei ole, ja se tekee sen parhaiten kun tietää saavansa palkan keppien jälkeen. Eli tämä tavoite on puolitiessään, ja etenkin tuo keppien vauhdin puute antaa muille tasoitusta kisoissa.

- paimennuksen jatkaminen ja Sinikan näkemyksiä kuunnellen mietitään koska HRD1 voisi olla ajankohtainen

Tuli tosiaankin jatkettua paimennusta useammankin leirin verran, ja keväällä suoritettua Paimennuksen Esikoe. Sitä en ollut tavoitteeksi edes laittanut, koska muistaakseni mulla ei ollut varmaa tietoa vuosi sitten siitä, onko meillä tänä vuonna vielä virallisia FCI -koesääntöjä voimassa. Tavoitteisiin olin kirjannut, että HRD1 ei ole tämän kesän asia, mutta mahdollisesti 2013 vuonna. Sikäli paimennuksen tavoitteet ylittyivät, koska Junior herdingistä kuitenkin on päästy paimennuksessa aika huikeasti eteenpäin. Tämä kesä oli mahtava paimennuskesä, Ransu kypsyi, kehittyi ja sai voimaa ja varmuutta lauman kanssa toimimiseen. Se on hyvä paimenpoika, joka ei oikeasti hätkähdä vaikka laitan sen ahtaaseen tilanteeseen. Sille on tullut paljon voimaa lisää tänä kesänä! Ja se on oppinut hyvää voimankäyttöä ja joutunut uusiin ja vaativiin tilanteisiin, joten paimennus on jatkunut ylittäen tavoitteet.

- luonnetestaus

Ransu kävi lokakuussa luonnetestissä, jota se ei läpäissyt. Mutta luonnetestissä tuli käytyä ja nähtyä, millainen koira se on.

- agikoulutuksiin osallistuminen

Ollaan käyty agikoulutuksissa, tosin enemmän Liinun kanssa. Mutta Ransukin on pariin otteeseen kouluttautunut.

Liinun tavoitteista

- peruskunnon luomisen jatkaminen agilitya silmällä pitäen

Onhan Liinu kasvatellut kuntoa ja saanut pari kiloa vuoden sisällä lisää massaa. Hierojan palautteen perusteella Liinu on hyvässä lihaskunnossa etenkin etupäästä (mikä on etenkin hyppyjen kannalta hyvä) ja sillä on sellainen lihaksikas ja solakka ruumiinrakenne. Agilityssa näyttää ihan mukavasti kulkevan ;)

- agilityssa alkeistasolta möllitasolle

Toistuvasti oon kuunnellut kepon näkemyksiä siitä, ettei Liinu ole mikään möllikoira, koska se osaa tehdä aika vaikeitakin juttuja. Alkeiskurssia ei käyty, vaan opetin Liinun lopulta kokonaan itse. Jatkokurssille en ole edes haikaillut, koska omatoiminen treenaaminen on tuottanut mukavasti tulosta, ja oon niin tyytyväinen tuohon omatoimitreenaamiseen. Liinu on hyvinkin möllitasoinen koira!

- möllikisoissa starttaaminen

Startattiin kesäkuussa möllikisoissa, eli tavoite täyttynyt! Parit muutkin möllikisat tuli käytyä.

- kisavalmiiksi treenaaminen

 Jos kisavalmiiksi treenaamine tarkoittaa sitä, että osaa kaikki esteet ja pystyy menemään kisamittaista rataa, niin sitten tavoitteet on täyttyneet. Liinu osaa nyt kaikki esteet, toki varmuutta tarvitsee kepeille ja kontakteilla huomiota pitää kiinnittää siihen, millä oikeastaan vapauttaa koiran, mutta ei ne ole sellaisia puutteita että voisi sanoa ettei Liinu ole kisavalmis. Pakko kai se on myöntää, että Liinu on kisavalmis. Ja eka kisailmo on laitettu menemään loppiaiseksi, joten se on parempi olla kisavalmis :D

- paimennuksessa JHD:n suorittaminen

Taas päästään tähän suosikkiaiheeseeni eli paimennukseen ja sen tavoitteisiin tälle vuodelle :) Liinu suoritti JHD:n kuin tyhjää vain, sen lisäksi se suoritti Paimennuksen esikokeen, joten tavoitteet ylittyi todella roimasti. Tosin sehän oli näitä tavoitteita kirjoittaessa käynyt lampailla vasta kerran (jonka se tosin teki hyvinkin mallikkaasti) joten mistäpä saatoin aavistaa, kuinka hieno ja taitava paimentyttö se onkaan.

- luustokuvaus

Luustokuvaus suoritettiin heti maaliskuussa, tuloksin lonkat A/A, kyynärät 0/0, samoin olat ja polvet kuvattiin 0/0 ja selkä muuten terveeksi, paitsi lantiosta löytyi yksi ylimääräinen nikama (lumbalisaatio). Tämä ei kuitenkaan vaikuta harrastamisiin, joten hyvillä mielin ja tervein kintuin olemme saaneet kipitellä agilitya ja muuta liikuntaa :)

- aikuistutaan ja päästään mörköilystä ja murkkuilusta yli

Voisinpa sanoa, ettei meillä asu enää pikku murkku-mörköä. Liinu ei edelleenkään minusta ole juurikaan sellainen murkkuilija, mutta se on tosi epäluuloinen joillekin asioille ja äänille ja ottaa inhottavan paljon mallia Ransusta/yllyttää Ransunkin haukkumiseen, murahteluun ja pelkoiluun. Liinun tapa on mennä uhoten häntä korkeana sapelina ja muristen pelottavia asioita kohti, mutta muu elekieli kertoo sen oikeasti olevan epävarma. Se suhtautuu vähän hyökkäävästi esimerkiksi liian innokkaasti lähestyviin ystävällisiin koiriin. Saa nähdä pääseekö se tuosta iän myötä yli, vai onko se sen luonteessa pysyvästi. Onhan se aikuistunutkin, mutta aika kakaralta se usein tuntuu...

-sterilointi

Liinu steriloitiin reilu 2kk sitten, lokakuun puolivälissä. Niinpä tämäkin tavoite täyttyi. Liinu on toipunut leikkauksesta hyvin, mitä nyt luonne ei ole ainakaan rauhoittunut vaan ennemminkin muuttunut äksymmäksi :D Nytpä ei tarvi odotella sille enää juoksuja, jotka aiemman juoksuvälin perusteella olis nyt kohta taas odotettavissa, vuodenvaihteen jälkeen. Ransunkin elämä helpottui, kun ei talossa ole 5kk välein ihanan hajuista naista.
Kirjoittelen tavoitteita sitten, kun keksin ne ;) Öh, siis sitten kun ne tarkentuvat ;)

1 kommentti:

  1. Ei möllikoira oo sellainen joka osaa mennä 3lk kisaradan puhtaasti läpi. tiedät tavotteet ku kirjoitat ne tänne.

    VastaaPoista