19. heinäkuuta 2015

Liinu kraniosakraalihoidossa

Jokin aika sitten mietin, että kun koirat käy säännöllisesti hierojalla ja epäsäännöllisesti jäsenkorjaajalla, että mistä voisin hakea näkemystä ja ehkä hoitoakin Liinun liikkumiseen. Sen laukkatyyli ainakin hitaassa laukassa on vähän erikoinen. On tosin ollut aina, ettei siinä sinänsä mitään uutta ole. Ransuhan on käynyt kiropraktikolla ja olen sitä ajatellut Liinullekin. Mutta mulle suositeltiin myös kraniosakraalihoitoa, joten otin hieman asiasta selvää, ja tuossa 30km päästä sattuu olemaankin kraniosakraalihoitoa antava yritys. Jälleen kerran oltiin uuden asian äärellä, joten tässä hieman lainausta ko. yrityksen (Eläinpalvelu Somero) sivuilta, mistä on kyse:

"
Kranio-sakraaliterapia on hoitomuoto, jonka juuret ovat osteopatiassa. Hoito perustuu kallon (cranium), selkärangan ja ristiluun (sacrum) muodostamaan kranio-sakraalijärjestelmään. Tämä järjestelmä sisältää aivo-selkäydinnesteen ja sitä ympäröivät kalvot, joiden liike voidaan tuntea aivan kuten hengityksen ja sydämenkin rytmit kehossa.
Hoitomenetelmä on hyvin hienovarainen, mutta samalla syvästi hermostoon ja koko kehoon vaikuttava. Koko kehon kalvojärjestelmän kautta ja kranio-sakraalirytmiä tunnustelemalla voidaan vapauttaa erilaisia jännitys- ja kiputiloja. Varsinkin loukkaantumiset ja kirurgiset toimenpiteet aiheuttavat ongelmia kranio-sakraalijärjestelmään. 
Hevosilla on saatu hyviä hoitouloksia mm. ontumisen, epäpuhtaan liikkeen, vinouden, lihas kireyksien, fyysisten ja psyykkisten traumojen sekä ruonasulatusongelmien hoidossa. Usein havaitaan, että hoito näkyy positiivisena muutoksena koko eläimen olemuksessa! Kranio-sakraaliterapialla voidaan hoitaa hyvin myös esim. lehmiä ja muita nelijalkaisia kotieläimiä.

Kraniokoulun sivulla lukee myös näin:

"
Eläinkranio-sakraalihoitaja pyrkii vapauttamaan jännityksiä tuki- ja liikuntaelin systeemistä, josta muodostuu kudosten avulla hämähäkinverkko* koko kehoon.
Kranio-sakraalihoito on selkäydinnesteen kiertoon perustuva hoito, jossa käytetään paljon kevyempää otetta kuin esim. akupainannassa.
Luihin ja kudoksiin ei tehdä fyysistä manipulointia.
Vaikka hoito kiinnittyy paljon kalloon, selkään ja ristiluuhun, sen vaikutus leviää kuitenkin koko kehoon verkoston kautta.

Kuulosti siis vähän uskomusjutuilta ja -hoidoilta mun korvaan, mutta ajattelin, ettei siitä varmaan haittaakaan ole, jos ei käsittely ole mitään puoskarointia eikä siinä satuteta koiraa. Ehkä tällä on kuitenkin joku todenperäkin ja vaikutus? Sain nivelrikkokoirien omistajilta vinkkiä, että nivelrikko-oireet ovat helpottaneet kun hoidossa käy muutaman kuukauden välein. Liinullahan ei pitäisi nivelrikkoa kuitenkaan olla.

Käsittely oli tosiaan aika kevyttä. Jälleen kerran näytti siltä, ettei käsittelijä tee mitään, mutta kuitenkin Liinu osoitti, että jotain vaikutusta on koska jossain vaiheessa se teki samaa "vastustelua" kuin hieronnassa. Eli yritti nousta, vaihtaa asentoa, piehtaroida, hieroa kuonoa, rapsuttaa korvaa jne. ihan samoin kuin silloin kun hieronnassa löytyy jotain jumia ja sen aukaiseminen tuntuu epämiellyttävältä.

Nyt en enää ihan tarkalleen muista, mitä siitä löytyi, muuta kuin lannenikamien alku- ja loppupäästä löytyi jotain sanomista ja niihin oli käsittelyä kohdistunut. Lisäksi niskan seudusta. Kehotuksena tuli pitää pari lepopäivää ja viikko taukoa agilitysta ja treenaamisesta. Vaikutus alkaisi vähitellen näkyä koirassa ja sen liikkumisessa, n. 2-6 viikon sisällä. Pidettiin viikko aika kevyttä liikuntaa lähinnä pihassa ja Prikan mukana lyhyillä metsälenkeillä.

Tällä viikolla kävin pyöräilemässä Liinun kanssa n. 5km. Heti alkumatkasta huomasin pari asiaa. Sen taka-askel ravissa oli pidempi taakse ja vahvemman näköinen. Schapellahan ei kuulu ollakaan mitenkään erityisen voimakkaan näköinen takajalkojen askel ravissa (pk-ihmiset ja rotua ja paimenrotuja yleensä tuntemattomat sanoo helposti niiden normaalia ravia tehottoman näköiseksi, vaikka se on tehottoman näköistä juuri siksi, että niiden alkuperäisessä työssä tärkeintä ei ole teho vaan pystyminen pitkäkestoiseen tasaiseen vauhdin pitämiseen ja tarvittaessa kyky hypätä ja kääntyä hyvin). Mutta nyt Liinun askel oli paremman näköinen, en usko että ihan täysin kuvittelin asiaa. Lisäksi se ravasi vapaaehtoisesti kovempaa vauhtia kuin mitä edellisellä pyörälenkillä. Itse asiassa se ravasi melkein koko lenkin, kun se edellisillä kerroilla ennen käsittelyä piti kehottaa laskemaan raviin, kun se nosti kevyttä laukkaa melko herkästi. Ravi oli nätin näköistä.

Klagissa se meni hyvin aksaa, vauhdit agiradoilla oli siellä 4,6-4,7m/s luokkaa eli ennätykset paukkui. Eli ei käsittely ainakaan pahaa tehnyt, koska agilitya pystyi menemään niin kivasti. Vaikka Liinu ei yhtä selvästi näytäkään agilityssa esim. lihasjumeja, niin kyllä sen siitäkin siellä huomaa.

Että sellaista, ehkä mennään myöhemmin syksyllä uudelleen :) Katsotaan nyt tässä välissä ainakin yksi hieronta, että onko lihakset jumissa ja jos on niin onko jumit samanlaisia kuin aiemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti