13. joulukuuta 2010

Ransun ja kissojen juttuja

Viime päivinä on ollut inhottavia ulkoiluilmoja, mutta ei ne ole Ransua tuntuneet haittaavan. Jos se osais niin se varmaan kysyis että minkä takia mä sille laitoin fleecemanttelin tänäkin iltana lenkillä päälle, kun paljon kivempi siellä lumessa olis möyriä ilman sitä.

Ollaan käyty metsäpolulla lenkkeilemässä, sitten metsäautotiellä ja sinä iltana oli vielä kylmä tuuli meitä palelluttamassa. Pellolla on käyty kuntoilemassa myös, nyt on hyvä aloittaa totuttelu kun lunta on vielä kohtuullisesti, vielä kun tulee 10-15cm lunta niin Ransukin joutuu alkaa tekemään enemmän töitä. Viime talven tapaan jos tulee lunta (vaikka nyt kyllä näyttää ettei tänne korkeudelle ole tulossa lunta vaan kauheita pakkasia) niin on sitten umpihankihiihtoa tiedossa. Tuossa pellolla on sitten melkein ainoita paikkoja missä voi pimeän aikaankin käydä lenkillä jos ei pyörätielle mene. Naapurit on useampana iltana sattuneet siellä puolen yön tienoilla olemaan iltaröökillä ulkona ja ihmetelleet varmaan että täytyy noiden olla päästään vialla kun ne keskellä yötä lähtee koiran kanssa kahlaamaan pellolle!

Perjantaipäivä meni vähän sinne tänne sinkoillessa. Aamupäivällä kaveri toi broileripötköjä ovelle, olin vielä nukkumassa mutta olihan sitä sitten kohta noustava. Seuraavaksi hakemaan entiseltä työkaverilta jänistä, Ransun ruuaksi tietysti sekin. Jänis saatiinkin kokonaisena ja tänään kävin appiukolla sen pienimässä, mä en omista niin hyvää puukkoa jolla kokonainen jänis saadaan paloteltua... Kun oli jänis kyydissä, niin sitten Nivalaan hakemaan kimppatilausta Vauhti-Raksulta. Takakontti täyteen lihoja ja sitten kaverin luokse jakamaan tilaus. Sen jälkeen alkoikin olla kiire Matkahuoltoon josta puolestaan piti hakea kissoille joululahja. Antti mukaan kotoa ja sitten hierojaa kohti. Huh inhoan tuollaisia päiviä kun pitää aikatauluttaa menemisiään noin mutta taloudellisinta se on silti hoitaa kaikki asiat samalla suunnalla yhdellä kertaa.

Pakastustilan kanssa meillä on nyt tosin ongelmia. Meillä on yksi korkea kaappi - se on täynnä Ransun lihoja, ja yksi pieni pakastinkaappi, jonne sitten yrittää mahtua meidän omat pakasteet... Nyt on vielä joulu tulossa ja pakkaseen pitäis saada mahtumaan joululeivonnaiset ja -ruuat, ja jos hyvin käy niin reilu 10kg meille ihmisille ruuaksi tarkoitettua jauhelihaa mun porukoilta. Oli ne raksut vaan siinä suhteessa helppoja... mutta mistään muusta syystä en niihin takaisin vaihtaisikaan. Vähitellen alkaa kiinnostaa kissojenkin raakaruokkimisen aloitus, vaikkei mitään ongelmia olekaan ainakaan vielä tullut Orijenin puputtamisestakaan. Vaatisi taas vähän perehtymistä ja ennen kaikkea viitsimystä totuttaa kissat lihan syöntiin. Doran kanssa se varmasti onnistuis aika helpostikin, mutta nuo maatiaiset on tähän asti olleet aika kehnoja syömään oikeaa lihaa. Samaa sapuskaahan ne kissat vois syödä aika pitkälti kuin Ransu, tietääkseni, mutta kuten sanoin niin kissojen raakaruokintaan pitäis perehtyä lisää kun ovat kuitenki enemmän lihansyöjiä kuin koira.

Kissatkin valtaa Ransun blogista sen verran palstatilaa, että ne kertoo mitä ne sai joululahjaksi vähän etukäteen. Möin jokin aika sitten nukkekotiprojektini pois, kun ei se ole edennyt mihinkään moneen vuoteen ja tuossa vaan jökötti ja oli hankala kapistus muutossa. Niillä rahoilla sitten päätettiin ostaa tilalle kissoille kiipeilypuu Catmaxilta. Samasta paikasta on tuo niiden entinenkin joka lienee jotain 4½ vuotta vanha ja todella hyvässä kunnossa ja on ollut kestävä ja mieleinen niille. Menee mainostamiseksi mutta menköön, en voinut olla kyllä ihastelematta miten siististi tehdyt osat taas saatiin. Nuo puuthan tehdään sillai mittatilauksena että saatavana on tietyt osat (valikoima laajenee koko ajan) muutamalla eri värisellä huopavaihtoehdolla päällystettynä, ja niistä voi sitten koota vaikka kuinka paljon erilaisia kiipeilypuita ja -telineitä. Osat on todella tukevia ja niissä on hyvä ja helppo kiinnitys, tasojen paikkoja ja korkeutta voi muuttaa, eikä kasaamiseen tarvitse työkaluja. Nuo puut ei keiku ja huoju kun kissat niissä rytistelee, mikään muu ei olekaan niillä kestänyt yhtä hyvin. Miten niiden narulla päällystettyjen pahvirullien nyt vois olettaakaan mitään kestävän... Kiinnitykset täytyy muistaa välillä tarkastaa, kun ne toki käytössä voi löystyä mutta hyvä puoli on se että ne voi oikeasti kiristää, toisin kuin ne kaupan halpispuiden tolpat kun kerran löystyy niin eipä niitä oikein saa enää kiristettyä kunnolla. Kiitokset jo laitoinkin Catmaxille asiakaskuvan kera, meidän asunto näyttää nyt taas hiukan enemmän eläinten valloittamalta alueelta :P
Tiistaina meillä on tiedossa agilitykoulutusta, eilen illalla sain radan tutustumista ja ohjauksen suunnittelua varten ja sitä odotetaan kyllä innolla. Radalla on vain hyppyjä, A ja putkia, eli tiedossa on siis kaiketi enemmänkin tekniikkapainotteinen kuin esteosaamisen treenirata. Jippijai, ohjaaja on innoissaan ja siinä innostuksessaan kertaili sisätreeninä poispäinkääntöä Ransun kanssa :)

Kaukokäskyjä ollaan otettu temppuilun ja muun "tottistelun" ohessa, ja oho ne alkaa sujua. Mä aattelin etten osaa sille ikinä opettaa seisomista. Ainakaan ilman että se tulee aina käteen kiinni ottamaan herkun. Eihän niillä edelleenkään kisoissa elvisteltäisi, mutta ne alkaa sujua jo niin hyvin kuin joskus kesällä päiväunissa näin :D Nyt osataan jo mennä joka käskystä mihin vaan käskyyn, kun alkuun esim. maasta istumaan nouseminen oli jotenkin mahdotonta suorittaa. Olen kuullut jotain huhuja ettei koira saisi kisoissa liikkua asentoa vaihtaessaan eteen tai taakse, tiedä onko niissä perää mutta kyllä meillä ainakin vähän paikka vaihtuu, yleensä eteenpäin. Ransu olis kyllä hyvä tokokoira kun sen kanssa vaan viitsis panostaa, oon ollu sitä mieltä ennemminkin ja oon yhä edelleen. Ohjaaja on vaan niin kädetön ja haluton tokon suhteen... Niinhän tuota tulee sille vaan jotain "tokoliikkeitä" opetettua, tällä hetkellä näen päiväunta jostain tyyliin noutamisesta, että se tavara nyt mitenkään pysyis suussa sen aikaa että ehtii mun käteen asti... Heh varmaan sitten kun Ransu on jotain 10v niin me osataan kaikki liikkeet EVL:ään asti mutta koskaan ei olla kisattu tai opeteltu liikkeitä aivan pilkun päälle vaan justiin pilkun viereen :D Paitsi ettei tällä opettelutahdilla päästä varmaan eskaria pidemmälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti