30. tammikuuta 2012

Spurttikerho kokoontui...

...eilen KiltAreenalla klo 19.30-22.30 ;) Huh huh sanoo ohjaaja, joka juoksi kummankin koiran kanssa 20 esteen rataa. Mun ei ole tullut vielä asennettua tähän koneelle radanpiirustus ohjelmaa (ehkä lataankin sen nyt?) joten katsotaan tuleeko treenistä kuvaa. Radalla oli siis 20 estettä, kepit, putkia ja hyppyjä. Sivuirtoamista, hieman eteen irtoamistakin, takaakiertoa, niistoa ja yksi niisto-persjättökin. Estevälit jopa yli 7m kun treeneissähän kaikenlainen itsensä rääkkääminen ylipitkillä esteväleillä on sallittua ;) Radan pituus n. 150m. Ransua en kellottanut mutta Liinu painatti 35 sekuntiin (rimat 35cm), ja siihen mahtui parin-kolmen sekunnin haahuilu kun "tuomari" oli vähän liikaa radalla. Ihan hyvä etenemä, vaikka Liinun radalla kepit vaihtui suoraksi putkeksi kun verkkokeppejä ei ollut käytettävissä.

Aloitin Ransun kanssa ja suunnittelin palkkauksen muutaman esteen pätkissä. Taidettiin eka kerralla tehdä neljässä pätkässä rata, koska mulla oli varman päälle pelaamisen meininki etenkin niiston ja putkiansan kanssa. Hyvin niistä kuitenkin selvittiin eikä kertaakaan menty ansaesteille. Siis kannatti malttaa ensin pätkissä, sitten kokonaisena. Esteet oli 50cm, hallilla oli kyllä ihan sopivan viileää, vaikka ulkona oli jäätävän kylmää. Sain nimittäin Ransun kanssakin pistää tossukkaa toisen eteen melko ripeään, taidettiin mennä pari kertaa sitten vielä alusta loppuun rata ja muutamia pätkiä jotka sitten halusin tehdä paremmin uudelleen. Ransu oli oikein pätevä ja innokas poika treeneissä! Se kävi kuumana palloonsa ja vitsi se on niin täpinöissä kun siltä kysyy lopuksi missä sen huippupalkka on :P Oon alkanu harrastaa jonkin verran palkan heittämistä kädestä ihan vaan siksi, että mulla on talvisin muutenkin kuivat kädet ja kun niitä hampaat raastaa niin verillähän ne on.

Liinukin otti rataa. Pisin rata mitä Liinu on mennyt, toki sekin ensin pätkissä. Rimat oli aluksi 25cm ja enhän mä pysyny sen mukana ollenkaan siinä vauhdissa. Liinu irtosi kun ammattilainen ja on kyllä aika tarkka siitä erosta onko mulla käsi auki ohjauksessa vai lähellä vartaloa. Sen kanssa joutuu sen lisäksi käyttämään haltuunottokäskynä nimeä tai jotain vastaavaa, hienosti se tuli kerran leijeröityä putkeenkin ja sitten se vielä itse otti pimeän putkenpään toisesta putkesta, kun ajatteli että sinne varmaan kuuluu mennä kun minä ihmeissäni seistä tökötän siellä putken takana. Niinpä meinasi oma kunto alkaa olla koetuksella toden teolla. Ja kun koirissa ei näkyny muutamat toistot missään. Laitettiin rimat 35cm kun mentiin koko rata, ei siitä muuten olis mitään muuta tullut kun kolareita. Yritin kaikkeni ehtiäkseni suoran putken päähän tekemään persjättöä, mutta en minä sinne vaan millään ehtinyt mutta kun Liinu oli pakko huolehtia pois ansaesteeltä. Kokeilin liikkeen vaikutusta siihen, kumman putken se valitsee, mutta se valitsi suoraan edessä olevan vaikka minä jatkoin sivulle. Yhdellä kertaa sitten pyysin Anttia kellottamaan radan ja ihan kelpo aikahan siitä tuli, vaikka radalla olikin vaan hyppyjä ja putkia. Mä vaan olen täysin pulassa kun ei ole mitään "hidastavia" esteitä matkalla, kuten keppejä.

Ransun toinen treeni oli puomia, välillä palkka alustalla ja välillä pallolla. Hienosti ja varmasti menee. Ransulle on mennyt perille, mitä "tas" tarkoittaa. Toivottavasti se malttaa kisoissakin ottaa, nyt se jopa välillä melkein pyytää lupaa poistua kontaktilta ja ottaa kyllä oikein hienosti. Puomin se menee kovaa - kiitos juoksukontaktien? - ja loppuun asti vauhdilla joten sikäli olen tyytyväinen.

Liinu treenasi A:ta. Kyllä se on sitten erilainen koira mitä tulee oppimisnopeuteen verrattuna Ransuun. Tuolla toistomäärällä Ransu olis jo aikaa sitten oivaltanut mikä on homman nimi, mutta Liinupa ei. Liinu on pikku hyppyrotta ja sille tuntuu A:kin olevan yksi hyppyeste muiden joukossa :P Ylösmenot se otti ihan ok, hihnassa siis, ilman suurempaa jarruttelua. Mutta alasmeno... harjalta yks loikka just siihen kontaktin yläpuolelle ja siitä maahan. Näin Liinun mielestä, mun mielestä ei. Sillä on kyllä kova into "kiipeelle" eikä malttais lähetyskäskyä odottaa millään. Kaiken kaikkiaan sillä on huima tekemisen meininki aksassa, seuraavat treenit vois olla vaan A:ta ja keppejä eikä rataa ollenkaan?

Jos sais tuon A:n jonkinlaiselle mallille että olis tyytyväinen, niin sitten vois ottaa puomin treenin alle itse esteellä. Sittenpä ei oliskaan oikeastaan muita kun okseri ja pituus mutta tuo kun on tuollainen pomppelehtija niin ei niiden luulis olevan ongelma, kunhan oppii hahmottamaan esteet. Varmaan vaan on mielissään että jes lisää juttuja missä saa hypätä ja vauhdilla. Niin ja tietysti keinu, mutta musta tuntuu että nuo kaksi muuta kontaktia pitäis saada ensin paremmalle mallille ennen kuin otan keinunkin kuvioihin.

Nooh kyllä se Lillukkakin oppii, se vaatii vaan "vähän" enemmän toistoja ja sen hoksaamisen että mitä siltä halutaan. Sehän irtosi ja haki esteitä tosi hyvin, kun sillä on varmuus mitä siltä odotetaan. Siihenhän oon sitä halunnut rohkaistakin, että hakis ja menis ettei mun tarvi yrittää juosta 4,5m/s sen rinnalla kun se nyt vaan ei onnistu... Liinu vaan on sellainen, että jos menee muutama kerta niin ettei tule palkkaa tai se huomaa ettei nyt tehnyt oikein, niin se menee vähän lukkoon eikä halua edes yrittää. Vaikka sitä ei toki ole moitittu väärin tekemisestä saati rankaistu, mutta se vaan on sellainen. Sitten täytyy vaan helpottaa ja kun onnistuu niin kehua kovasti, niin se haluaa taas yrittää uudella innolla :) Liinu on kyllä siitä sitten kiitollinen koira, että kun sille saa jankattua sen asian päähän, niin se tekee sen kyllä ja innokkaasti. Harjoiteltiin lähdössä pysymistäkin "kisanomaisesti" eli pyysin sivulle, palkkasin suullisilla kehuilla ja lähdin radalle lähtöpaikkaani. Typykkä istua nakottaa lähdössä väristen; "jokojokojoko..." Mutta malttoi kuitenkin.

Oli kyllä tosi hyvät treenit, rata ei ollut Liinulle mikään erityisen helppo koska siinä oli monenlaisen ohjaamisen lukemista ja ansapaikkoja + piti rohjeta vähän irrota minusta. Eikä se ollut mullekaan kovin helppo kun pariin kertaan piti juosta täysiä kohtuu pitkiä pätkiä ja olla silti ajoissa ohjaamassa. Mutta olen sitä mieltä, että kyllä alkeiskoiran kanssa voi tehdä samoja juttuja kuin kakkosluokan koiran kanssa, kun tekee ne sellaisissa pätkissä kuin tarve vaatii.

Tässä ratapätkä. Esteiden etäisyydet on sinne päin... En jaksanut lisätä numeroita, ehkä järjestyksestä saa jotain tolkkua?
Ohjaaja jää miettimään kuumeisesti, millä pääsisi itsekin tuohon spurttikerhoon jonka jäseniä Ransu ja Liinu selvästi eilen oli...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti