22. toukokuuta 2010

Tokoilua ja rally-tokoilua vaihteeksi

Nyt on ollut tottistelun vuoro. Ilmoittauduttiin keskiviikon alkeis/arkitottelevaisuus-kurssille, koska minusta Ransu tarvitsee koirien ohitusharjoituksia, luoksepäästävyysharjoituksia ja sen sellaista. Siis sitä arkipuolen tottelevaisuutta ja käyttäytymistä joissain asioissa voisi harjoitella. Toiset koirat kun olis niin älyttömän kiinnostavia ja niiden luokse pitäis päästä. Kaiken lisäksi tuolla tottiskurssilla on ohjaajia jotka on siinä ilmeisen hyviä. Kovasti meitäkin yritettiin houkutella ottamaan toko kilpailulajina, mutta kun se ei vaan sellaisena innosta. Pidän sitä (osin) turhana pilkunviilaamisena, vaikka kaikkia liikkeitä en edes tiedä ja osa varmaan sopisi sellaisenaan aktivoinniksi ja "temppuiluksikin".

Ensimmäisellä kerralla otettiin perusasentoa, ja siitä luoksepäästävyysharjoituksia. Ransu tulee _minun mielestä_ riittävän oikein sivulle, joten se siitä pilkunviilaamisesta ;) Paras kohta olikin se kun kaksi ohjaajaa tuli tekemään luoksepäästävyysharjoituksia. Sitten mentiin rinkiin ja seurasi taas meille tärkeää harjoittelua: toisten koirien ohi pujottelua. Siinäpä sitä onkin meidän poitsulle vaikea pala purtavaksi kun kontaktihakuinen tuollaisissa tilanteissa se ei oikein ole, ei aina kovin hyvin edes namin kanssa. Kyllä sai aika kovin houkutella että sai ohitukset tehtyä. Aurinko vielä paistoi silmiin niin että välillä tuntui että kävelen vahingossa melkein päin toisia koirakoita, tulihan siitä lisää haastetta... Ja sitten tietysti täytyisi malttaa pitää huomio minussa silloinkin kun toiset pujottelevat meidän ohitse.

Kolmas harjoitus oli paikalla makuuta. Ei olla otettu sitä pitkään aikaan, enkä ollut varma että vaikka meidät jaettiin pienempiin ryhmiin, että malttaako Ransu MAATA paikallaan. Vaan sepä olikin oikein hieno poika! Meni hienosti maahan ja pysyi paikallaan häiriöstä huolimatta. Yhden kerran viereistä koiraa piti ojentaa pysymään paikallaan tai mitä nyt olikin häslinkiä siinä, niin Ransu vaan katseli että mitä tapahtuu ja muuten katsoi vaan minua. Minä uskalsin kokeilla paikallaan hyppimistä, liikkumista ja käsien taputustakin - toinen vain makasi ja katseli että "sekopää..." Viimeinen juttu oli luoksetulo. En tiedä olisiko tuosta tarkoitus jalostaa joku hieno suoritus jossa koira tulee eteen tai sivulle, Ransuhan kyllä tulee mielellään luokse kun se jätetään toisen ihmisen kanssa, mutta nytkin se tuli sen matkan niin kovaa että mun takana piti tehdä kunniakierros ennenkuin tuli sitten jysähtäen polviin, auts. Nämähän on ihan perusjuttuja, mutta ai että miten hyviä harjoituksia, varsinkin kun kaiketi tarkoitus on jossain vaiheessa että sivulla on toisia koiria häiriönä. Ensi kerralla ei taideta päästä paikalle, kun mulla on pääsykokeet Kuopiossa ja Ransu on hoidossa tiistaista torstaihin.

Torstaina pidettiin välipäivä ja perjantaina startattiin ihan uusi ja hauska laji: RALLY-TOKO! Osa liikkeistä on samoja kuin tokossa, esim. käännökset ja tietysti perusasento on sama ja paljon tulee istumista, eteen tuloa ja maahan menoa. Mutta on myös sivulle tulemista ilman että istahtaa ja käännöksiä niin että koira kääntyy eri suuntaan kuin ohjaaja tai pelkästään koira kääntyy vierellä 360 astetta jne. Rally-tokokin taitaa olla jaettu alokasluokkaan, avoimeen-, voittaja- ja mestariluokkaan ellen nyt väärin muista. Jos siis haluaa tuota kilpailla. Itse osallistuin tuolle kurssille siksi että saisin hauskaa yhdessä puuhailua ja temppuilua, ja josko tuo meidän kontaktikin paranisi kun homma ei ole niin tylsäntuntuista kuin toko. Kurssin alkuun laitettiin pieni ratapätkä, joka siis koostuu 3m välein olevista kylteistä joissa on suoritettava tehtävä. Tehtävä suoritetaan 1m x 1m kokoisella alueella kyltistä, poikkeuksena tietysti esim. tehtävät joissa kierretään kartioita tai vastaavia. Namejahan tuossa harjoittelussa kului aivan hurjasti, kun radalla oli reilut 10 tehtäväkylttiä ja jotkin olivat sellaisia joissa alkuun kannatti palkata useamminkin. Ransu tuntui tykkäävän uudesta jutusta, vaikka perjantaina olikin vähän ihmeissään että mitäs tämä nyt on kun ei juosta ja ole vauhdikasta, mutta lauantain 2/2 osaan oli sitten jotain jo vähän kypsynyt päässä.

Meillä riittää haastetta siinä, että saisi Ransun pysymään kontaktissa ja vaaditun puolen metrin päässä minusta edes parin-kolmen kyltin välin. Sitten tuota liikkeiden tarkkuutta täytyy kuitenkin hieman treenata, esimerkiksi eteen tulossa koira saa olla enintään 45 asteen kulmassa (sopii minulle tällainen vaihtelu, siis yhteensä 90 asteen heitto on sallittua...) ohjaajaan nähden, ja Ransu on välillä poikittain siinä mun edessä :P Perjantaina jo opeteltiin sivulle tuleminen ilman että siihen istutaan. Ja sivulle tuleminen vasemman kautta, eikä aina saa kiertää takaa kuten mä olen opettanut sivulle tulon. Mielenkiintoista! Myöhemmin taitojen karttuessa ja kun ensi tavoite on oppia nuo ekat alokasluokan kyltit, tulee myös seuraamista oikealla puolen ja seuraamispuolen vaihtoja vasemmalta oikealle tai oikealta vasemmalle joko ohjaajan edestä tai takaa. Tai jalkojen välistä. Kylttejä on yhteensä lähemmäs 100 joten harjoittelemista riittää. Monet liikkeet on tietysti toistensa peilikuvia, esim. 360 asteen käännös vasempaan/oikeaan, ja olenkin miettinyt että kuinka paljon noihin täytyisi opettaa käskysanoja ja kuinka paljon vain ohjata kädellä ja vartalolla ja puhumalla tyyliin "käännytään ympäri/vasempaan/oikealle". Ei kai ole mielekästä opettaa jokaiselle sadalle kyltille jotain käskysanaa, johan siinä on itsekin niiden kanssa hukassa, puhumattakaan nyt koirasta joka ei taida silti niin kovasti pitää tätä höpötystä äidinkielenään kuin minä. Tajusin että Ransu kyllä tulee mukana kun sanon vaikka niitä kartioita (törppöjä) kiertäessä että mennään tänne päin ja sitten käännän vartalolla, huomasin että sen saa kyllä vartalon suuntaa muuttamalla kääntymään hyvinkin jyrkästi, mikä lienee agilityssa vahvistunut ominaisuus :)

Laji sai meitä sen verran koukkuun, että tulostin muutaman kyltin kotiin ja nyt pitäisi ne vielä päällystää. Naureskelinkin, kun minähän en sikäli asu missään korvessa vailla naapureita lähimaillakaan, että kyllä ne kohta pitää ihan höperönä kun välillä juoksutan koiraa kepeillä ja hypyillä, sitten levittelen jotain lappuja pitkin pihaa ja vähän väliä kuuluu kiljahtelua "hieno poika, taitava, hyvä Ransu!" Puhuttiin mm. paimentamisesta niiden kurssilaisten kanssa, ja yksi sanoi että joku oli opettanut paimenkoiraansa paimentamaan ensin jumppapalloja ja sitten lampaita. Mua nauratti entisestään ja sanoin että kyllä sitten tulis jo valkotakkiset sedät kun vielä virittäisin jumppapallot pihalle! Naapureissa kun ei joko ole koiria tai ei ainakaan muita kuin seura/kotikoiria, joten moiset puuhailut saattaa herättää vähintään huvitusta, varsinkin jos ei tiedä mistä noiden kylttienkin kanssa on kyse. Siinä samalla sain sitten intoa uusiin harrastuksiin muutenkin, vai mitä Ransu sanoisit hausta? Jäljestämisestä? Koirakeilauksesta? Flyballista? Jos se paimentaminen nyt kuitenkin unohdettaisiin.

Tein nyt tänään ensimmäisen askeleen Ransun tapojen parantamiseksi, mitä tulee tuohon ihmisten luo karkailuun ja mekastamiseen. Ostin pistoolilukon ja ohutta köyttä 15m, ja näistä Antti teki sitten pitkän liinan. Vielä ei olla sen kanssa käyty ulkona kertaakaan, etten tiedä kuinka huomaamaton se Ransun mielestä on, mutta kiinnitän sen ulos lähtiessä Ransun pantaan ja toivon tietysti että nyt sitten tulis paljon tilanteita joissa sitä pääsis käyttämään. Eli että Ransu taas lähtis mekastamaan ja minä saisin kieltää ja jos ei tottele niin sitten pysäyttää varmasti. Täällä on mulla melkein sadistinen ilme naamalla kun ajattelenkin että on pakko totella koska köysi estää toiminnan, kiitos vaan sille joka tästä mulle sanoi että ottaa käyttöön, tämäkin juttu on ollut tiedossa mutta jotenkin on vaan ajatellut että tavan vois opettaa jotenkin muutenkin pois. No eipä ole onnistunut...

Nytpä päällystämään noita rally kylttejä ja valmistautumaan henkisesti ja fyysisesti huomisiin agikisoihin!

1 kommentti:

  1. Mä aloitan kans rally-tokon Jessen ja Lucan kanssa nyt kesäkuun alussa. Meillä alkeiskurssi kestää 4 harjoituskertaa ja oppimateriaalin. Sitten tietty heti ilmoittaudutaan jatkokurssille, kun se alkaa. Lucan kanssa mennään myös flyball kurssille heti, kun ilmoittautuminen alkaa. Tsemppiä teille tuleviin agikisoihin :) !

    VastaaPoista