18. lokakuuta 2010

Robotti-imuri - arjen luksusta ;)

Kirjoitin heinäkuussa, että meidän talouteen hankittiin Samsungin Navibot 8855 -robotti-imuri. Siitä löytyi ainakin muutama kuukausi sitten todella vähän mitään käyttökokemuksia netistä, imurihan taisi tulla Suomeen markkinoillekin vasta kevätkesällä. Seuraa siis postaus, joka ei välttämättä kiinnosta muita kuin robotti-imureita harkitsevia ja käyttökokemuksia etsiviä...

Imuri pääsi heti käyttöön kun kotiin päästiin. Kaksi viikkoa se toimi täysin moitteettomasti, ja seurasimme ällistyneinä miten tarkasti ja huolellisesti se siivosi. Kahden viikon jälkeen se repäisi vanhasta buklee-käytävämatosta kuteen renkaaseensa, ja alkoi kulkea sen takia kieroon. Emme itse halunneet sitä sieltä ottaa pois, koska se ilmeisesti meni sen verran koneen sisuksiin että takuu olisi rauennut kun imurin avaa itse. Veimme sen huoltoliikkeeseen, jätetään nyt sanomatta minne koska emme tykänneet palvelusta, jossa se makasi yli kuukauden! En yhtään ihmettele että huoltoliikkeessä sanottiin etteivät he voi laitteelle tehdä juuri mitään. Olisivat sitten lähettäneet sen maahantuojalle, jos eivät itse osaa. Tuo on kuitenkin laite täynnä tekniikkaa ja käytännössä "tietokone-imuri". Lupasivat soittaa kun saavat "vian" selville mutta itse sai soitella perään. Hain lopulta imurin pois ja vein Kannukseen Kauppilan kodinkonehuoltoon sen, jossa eivät löytäneet mitään vikaa. Ilmeisesti edellisessä paikassa oli silti poistettu kude renkaasta koska sekä Kannuksen liikkeessä että meillä kotona tuon reissun jälkeen laite on toiminut hyvin.

Tässä on kuva imurista:

Vertailimme monia eri roboimureita, mutta syyt miksi päädyimme Navibotiin, olivat tyylikkään ulkonäön lisäksi Hepa-suodatin, iso säiliö ja järkevä tapa siivota. Monet imurithan kulkee "poukkoilemalla" huonekalusta tai seinästä, siis ristiin rastiin ilman mitään tolkkua. Tosi toimivaa asunnossa jossa on paljon huonekaluja ja nurkkia? Tulee kai se sillä laillakin koti siivottua mutta kun on keksitty järjestelmällinen imuri niin se on tietysti valintakriteeri. Lisäksi aika monen imurin pölysäiliö on yllättävän pieni. Meillä kun on kolme kissaa ja koira, karvoja tulee, samoin hiekkaa ja kaikenlaista muuta pientä roskaa ulkoa. Säiliö olis luultavasti aika pian täynnä. Hepa-suodatin on myös ihan tärkeä, yllättävän paljon tuo nimittäin sitä pölyä, ihan pientäkin, imee sisäänsä vaikka imuroisi päivittäin...

Navibot teki juuri äsken päivän työnsä: siivosi asunnon ja palasi takaisin asemalleen latautumaan. Se ei ole erityisen isoääninen, kissat ei pelkää sitä toisin kuin normaalia imuria ne pakenee jo ennen kuin sen laittaa edes käyntiin. Ransu on vähän ihmeissään kun laite tulee kohti ja yleensä siirtyy, mutta juuri tänään Dora-birma vain istua tökötti kun imuri tuli kohti, tunnistinanturit tunnistivat kissan ja imuri kiersi sen :) Matot se tamppaa karvoista puhtaaksi, ainoa heikko kohta ovat ihan seinän vierustat joita se ei saa puhdistettua niin tarkasti ja tietenkin ahtaat paikat joihin se ei pääse. Mutta enpä ajatellutkaan että kokonaan pääsisin imuroimisesta.

Olen muutaman kerran viettänyt aikaa ihan vaan seuraamalla ällistyneenä kun tuo on siivoamassa. Se kulkee suoraan, kääntyy, siirtyy leveytensä verran sivuun, ja palaa tulosuuntaansa jne. Jos matkalle osuu huonekalu, sen kamera ja tunnistinanturit tunnistaa sen ja kiertää sen. Jonkin verran se törmäilee sängyn ja pöydän jalkoihin koska ne ovat niin kapeat etteivät osu juuri tunnistimen kohdalle ja imuri ei "huomaa" sänkyä tai pöytää. Mutta se ei onneksi törmää lujaa, ja muistaa kyllä sitten palatessaan reitille että tuossa kohden on huonekalun jalka. Meillä ei ole portaita sisällä, mutta kerran testasin korkeustunnistinta ja laitoin sen imuroimaan sängyn päälle, petauspatjan. Petari tuli imuroitua, eikä imuri meinannutkaan tipahtaa lattialle vaan jarrutti aina sängyn reunalla, vaikka minä odotin kauhuissaan vieressä koska satojen eurojen hintainen laite putoaa alas ja hajoaa... Toimisi siis varmasti myös kodissa jossa on sisäportaat! Saatuaan asunnon siivottua, se piippaa ja lähtee takaisin kotipesäänsä eli latausasemalle. Tyhjän akun lataus kestää 2h, eikä tuo ole vielä koskaan päästänyt akkua siivotessaan niin tyhjäksi ettei pääsisi takaisin lataukseen. Yhdellä latauksella se meidän asunnon saa siivottua suunnilleen kahteen kertaan.

Kynnyksiä meillä ei onneksi ole kuin tuulikaappiin, ja sen ylitse se pääsee toiseen suuntaan, toiseen ei. Se onkin reippaasti yli sentin korkuinen kynnys ja käyttöohjeessakin kerrotaan ettei imuri ylitä sellaisia. Vinottain lähestyessä se kyllä pääsee siitäkin yli ainakin useimmiten. Jonkin aikaa meillä oli pahvinpalaset mattojen alla korokkeena kynnyksen molemmin puolin, mutta tulin siihen tulokseen ettei tuulikaappia tarvitse siivota koska siellä on yleensä kenkiä yms. ja matto voi olla märkä/kostea. Lisäksi kun säiliö alkaa täyttyä, ja se tärähtelee kynnystä ylittäessään, imuri saattaa possuttaa roskia kynnyksen eteen takaisin ulos säiliöstä.

Meillä on yksi ryijymatto, jossa on noin sentin mittainen tiheä nukka, eikä se ole imurille ongelma. Myöskään buklee-, juutti- ja kuramatto eivät ole sille ongelma, mitä nyt sen yhden langan veti matosta mukaansa, kun se oli ensin varmaan koiran kynnen voimasta revennyt esiin. Makuuhuoneen räsymatoista se selviää, mutta leikkasin kyllä hapsut pois ja välillä se kiskoo niistäkin kuteita pitkiksi ja saattaa takertua niihin, joten niitäkin välillä leikkelen pois... Räsymatot on myös niin lörppöjä, että ne menee herkemmin ruttuun imurin edellä kuin muut ja sitten on Navibot taas herkemmin pulassa. Harkinnassa siis kahden pienen maton uusiminen robotti-ystävällisemmiksi.

Olen kyllä ollut Samsungiin tyytyväinen, se on täyttänyt odotukset ja tehtävänsä. Aika näyttää kuinka pitkäikäinen tuo on, riippuu varmaan käytöstäkin, meillä se siivoaa yleensä vain perusohjelmalla. Ja se tekee kyllä robotiksi ihmeen hyvää jälkeä, näkeehän sen roskasäiliöstäkin (joka on muuten helppo tyhjentää), Antti väitti jopa että Navibot imuroi minua paremmin... pöh.

10 kommenttia:

  1. Hauska imurianalyysi. kiitoksia. vahvisti vaan omia ajatuksia josko meidän 9 karvanaaman talouteen ko.imuri passaisi kun karvaa on ja löytyy kera hiekan, ainakin näin rapa-aikaan.
    nina

    VastaaPoista
  2. Hyvä että oli jotain iloa tuosta pälätyksestä :)

    VastaaPoista
  3. Hei,vieläkös Robotti toimii.Katselin Stockkan Hullujen Päivien keskiviikon tarjousta jossa olisi Samsung Navibot 8845 349 € . Kiinostaisi hakea se,meillä kun on 2 isoa papukaijaa (välillä 3) niin niistä lähtee melkoinen määrä untuva hahtuvaa ja kaikenlaista nakertelu roskaa päivässä. Mahtaisiko kannattaa hankkia tuota,mikä mahtaa olla ero tuohon 8855 verraten.
    Terveisin Mirja

    VastaaPoista
  4. Heippa vaan!

    Imuri on ollut huollossa koska renkaaseen oli tarttunut jotain ja sitä ei kannata takuun raukeamisen takia avata ja korjata itse koska takertunutta lankaa (tai vastaavaa siellä varmaan oli) ei saanut pois avaamatta koko vehjettä. Lisäksi akun kestoon en ollut tyytyväinen ja imuriin vaihdettiin samalla reissulla akku. Edelleenkään se ei kestä luvattua 90 minuuttia mutta reilun tunnin kuitenkin. Imuri siivoaa ihan moitteettomasti robotiksi ja on meillä kyllä ihan säännöllisesti käytössä. Lintujen aiheuttamasta sotkusta en tiedä mutta kolmen kissan ja kahden koiran sotkujen kanssa se kyllä jeesaa ihan mukavasti.

    En nyt muista tarkkaan mitä eroa noilla malleilla oli, netistä kyllä jostain roboimurikeskuksen tai vastaavan sivuilta pitäisi löytyä ja itse aikanaan katselin. Olisikohan erona ollut se että tämän mukana tuli kaksi ohjausmajakkaa ja ehkä jotain muutakin...???

    VastaaPoista
  5. Hei, vieläkö imuri toimii hyvin? mitä akun vaihto maksoi ja palaako imuri akun tyhjennettyä edelleen takaisin latautumaan? ja jatkaako se imuroimista sen jälkeen`? :)

    VastaaPoista
  6. Imuri toimii hyvin. Akun vaihto ei maksanut mitään koska se meni vielä takuuseen. Palaa takaisin latautumaan! Kyllä se kerran jatkaa imurointia latauksen jälkeen (kuten käyttöohjeessa sanotaan) mutta toisen latauksen jälkeen se ei jatka imurointia enää vaikka se olisi jäänyt kesken vaan ohjelma täytyy käynnistää itse uudelleen ja silloin se myös aloittaa imuroimisen alusta. Meillä se ehtii kyllä imuroida yhdellä akullisella melkein koko kodin.

    VastaaPoista
  7. KIITOS tästä! Ihan parasta A-luokkaa sekä imurianalyysi että kommentit sen perässä. Vakavan harkinnan paikka, josko meidänkin 2 lasta+2 koiraa+kissa-perheeseen rantautuisi tämä pikku-apuri.

    VastaaPoista
  8. Kiitos kivasta kommentista! Meillä on tuon analyysin kirjoittamisen jälkeen koiramäärä lisääntynyt yhdellä (eli 2 koiraa + 3 kissaa tekee nykyään imurille töitä) ja asunto vaihtunut, mutta robo senkun pörrää :) Uskallan edelleen suositella :) Meillä on vielä takuuta 10kk jäljellä ja sen jälkeenhän ne ongelmat perinteisesti alkaa - jos alkaa ;)

    VastaaPoista
  9. Heipä hei, aikaa kuluu ja mitenkäs menee robotti imurilla? :) Kuulisin vielä tämän vuoden kommentit. T: Heidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Imuri oli kahden parin kk välein tapahtuneen muuton takia aika pitkään pois käytöstä. Nyt se on lähdössä vaihtoon, koska olen tullut siihen tulokseen ettei tuo akunkesto ole ollut eikä ole sitä mitä pitäisi. Imuri on saman asian takia käynyt kahdesti huollossa, ja kolmannella kerralla pitäisi saada uusi imuri. Toivottavasti. Jos imuroi joka päivä, akku ei tyhjene, mutta useamman päivän tauon aikana akku tyhjenee ja kestää parista metristä puolen tunnin siivoukseen.

      Mutta sen mitä se siivoaa, siitä ei kyllä ole mitään valittamista. Ja jos siivoaa joka päivä, niin akku riittää kaksion siivoukseen eli n.40min.

      Poista