17. huhtikuuta 2010

Mölliagit Oulussa

Ehdittiinpäs kuitenkin! Tuntui lähtiessä nyt ei ehditä mihinkään ja se ei ole ikinä oikein hyvä merkki kun pitää kiireessä lähteä. Parinsadan kilsan matkallekin mahtuis äkkiä mukaan kaikenlaista hidastetta jos olis sattuakseen kohdalle. Kokkolaan mennessä oltiin niin hyvissä ajoin (tunti ennen ilmoittautumista) että ehti koirankin lämmitellä paljon paremmin kuin nyt. Eipä oltu ainoita mattimyöhäsiä, meidän edellä oli viittä vaille kisojen alkua vielä pitkä ilmoittautujien jono. Mutta heti ilmottautumisen jälkeen saikin mennä rataan tutustumaan ja sitten oli minien ja medien (joita ei ollut paljoa) luokkien aika käydä lämmittelemässä Ransu. Kyllä saikin ihanassa kuravellissä käydä lenkin, sen maneesin piha oli aika kuralla ja se sinne johtava soratie myös. Onneksi maneesin pohja ei ollut samanlainen kuin mitä sen missä oltiin viime syksynä jatkokurssilla, niin ei Ransu ollut aivan kaulaa myöten musta. Mutta oli kuitenkin...

Möllien rata näytti ihan mahdolliselta, varsinkin jos ohjaaja muistaa tehdä kaiken mitä pitää. Mielestäni meillä oli vauhtiakin ihan mukavasti ja Ransu meni hienosti! Ainakin tämän ekan radan lataan varmaan "tuubiin" joten linkki ilmestyy sitten tuonne oikeaan laitaan videoihin. Ekalla radalla (yritin tehdä kuvan, jotkin mittasuhteet ei pidä ihan paikkaansa, en näköjään osaa ratapiirustusta) hävittiin sekunti nopeimmalle mutta voitettiin silti koska otettiin vain yksi vitonen. En ohjannut tarpeeksi huolellisesti Ransua putkeen. Kyllä oli taas niin luojassa tuo puomin ylösmenokontakti jo tällä radalla, että ihme että poika sen siinä vauhdissa otti. Juuri ja juuri otti. Eka ratakaan ei tuntunut liian helpolta, siinä olis koira voinut karata puomilta viimeiselle hypylle, samoin kuin putkihullumpi koira juoksi satavarmasti ekalta putkelta suoraan toiseen vaikka piti tehdä aika jännä käännös hypylle. Tuo eka suora oli muutenkin vähän sellainen vauhtisuora että Ransu sai siitä hyvät lähdöt ja minä jouduin kanssa pistämään vähän töppöstä toisen eteen siitäkin huolimatta että sain otettua hyvin ennakkoa kun Ransun voi jättää helposti hyppyjen taakse lähdössä. Se teki muuten taas sellaisia loikkauksia noiden hyppyjen yli että oksat pois! Varmaan parimetrisiä loikkia niiden rimojen yli, yleisössäkin oli joku kommentoinut että kauheita loikkia. No eihän sitä tarvi juosta niin paljoa kun lentää osan matkasta :) Tuo eka rata oli putkeen lähetystä lukuunottamatta sellainen helpon tuntuinen läpijuoksu, jossa sitten pasmat meni vähän toiseksi viimeiselle hypylle kummallakin sekaisin sen putkelta kiellon seurauksena.

Toinen rata pisti jo rataan tutustuessa meikäläisen maan pinnalle - ja suoritus ei kyllä mennyt ihan yhtä hyvin kuin eka radalla. Otettiin jokunen vitonen, putkelta kielto taas (kun minä en sinne edes yrittänyt lähettää...) ja hylsy hypyn nro 14 suorittamisesta väärästä suunnasta. Keinulta saatua vitosta en ymmärrä koska Ransu otti nätisti ylösmenokontaktin, ja vaikka se loikkasikin komeat pomput toisesta päästä niin se ei skipannut mielestäni alasmenokontaktia. Noh, ei se olis asioita miksikään muuttanut, jostain syystä toka radalla kolisteltiin rimoja aika ahkeraan. Lähdössä oli heti vauhti hyvä, niin että sylkkärissä tuli aika pitkä kaarros esteen takana vaikka minä yritin muka olla hyvin selkä menosuuntaan että hyppy lyhenis, mutta olin liian kaukana esteestä ja katsoin liian kauas esteen taakse - siis siinä syyt moiseen. Kepeille haki ihan hyvin, lähestyi vaan sen verta kovaa vauhtia että tarvi vähän apuja toiseen väliin sujumisen kanssa. Loppupujottelu menikin sitten aivan mahtavasti ja olen tosi ylpeä Ransusta! Hienosti kierrettiin myös vitoshypyn taakse, ja kutonenkin mentiin vähän hitaasti mutta puhtaasti kuitenkin, en kyllä olis nopeammin osannut viedäkään. Sitten oli se onneton keinu joka varmaan vähän sotki pasmoja sen pompun takia. Rengas meni ihan ok, mutta sitten tuli ysieste puomi ja ylösmeno skipattiin komeasti - puomin kontaktiharjoitukset ihan perusasioihin siis treeneissä ja sitten enempi vauhtiharjottelua kuin mitä on tähän asti tehty. Että ne kontaktit maltettais ottaa myös vauhdissa, minä kun olen yhä niiden juoksukontaktien kannalla, vaikka alasmenolla etenkin vois saada itse aikaa sijoittua paremmin kun koiran saisi pysäytettyä siihen.

Sitten tuli putkelta kielto taas, Ransu näyttää jotenkin siltä niinkun väsymys olis alkanut tässä kohden painaa kun meinasi törmäillä niihin hiekkapussukoihin kun lähetin uudestaan putkelle. 11 hyppy ihan ok, mutta 12 tiputti riman. Mitä ei ole tainnut kyllä tähän asti pahemmin harrastaa oikein treeneissä eikä mölleissäkään. Tästä tein sitten päätöksen että nyt kun on tehty kotiinkin nuo hypyt niin kyllä noita ohjauskuvioita otetaan niillä kisakorkeuksilla koska Ransu selvästi osaa ne paremmin "vauvakorkeuksilla", joilla niitä on otettu koska on otettu myös paljon toistoja. Tätä kyllä nyt muutetaan treeneissä, pitää sitä osata ja jaksaa hyppiä kisakorkeita hyppyjä kotonakin, ei niitä näköjään muuten osaa ja jaksa kisoissakaan. 13 hyppy meni vielä ok, mutta sitten mulla oli käsi väärässä asennossa ja Ransu tuli takaakiertäen 14 vaikka siinä olis ollut välistä veto ja lähetys hypyn taakse ja taas sitten sieltä pyöräytys eteen A:lle. Taas huomautan että etenkin möllien radalla mutta tälläkin radalla on mun kuvissa jotkut esteet vähän väärissä kohdissa toisiinsa nähden mutta ehkä kuvasta on kuitenkin apua. A:lta putkeen ja tällä kertaa ihan ok, hyppy 17 ilman ongelmia, 18 hypystä en tiedä kun rimaa ei oltu nostettu paikalleen. Ransu kuitenkin tuli hypylle vähän sen näköisesti että ois voinut ehkä kolahtaa. 19 putkeen ihan hyvin, ja lopussa niin tiukasti minussa kiinni että tajusin vasta melkein viimeisellä hypyllä että eihän se meinaa edes suorittaa sitä hyppyä. No ei tietenkään kun minä en sinne lähetä edes... huitaisin sitten hypylle päin aivan liian myöhään ja Ransuparka tekee työtä käskettyä. Ja pudottaa riman.

Mitä tältä jälkimmäiseltä radalta etenkin opimme tänään? No ainakin sen, että Ransu on mitä mahtavin koira lukemaan ohjausta, ja anteeksi siltä pitäis osata kyllä pyytää tämän päiväistä ohjaajan tötteröintiä, kun ei kerrota mihin mennään ja mistä päin. Hienosti vältettiin kaikki ansaesteet kun Ransu oli niin kiinni mun ohjauksen seuraamisessa ettei vahingoissakaan menis väärää estettä. Ihan mun omaa syytäni nuo putken kiellot ja etenkin tuon vikan riman tiputus kun en anna mitään elettä ohjaavalla kädellä esteen suuntaan. Oltais aivan mainiosti menty ohi tuosta viimeisestä hypystä jos en olis lopulta ollenkaan sitä suorituttanut. Samoin putkella Ransu näytti siltä että "mamma, en minä mene väärään päähän. Kuulin estekäskyn mutta en nähnyt sun osoittavan tuota päätä joten en sitten mene sinne, tarkoitat varmaan toista päätä ja ohjaat mut kohta sinne"... Juu, en pikkuiseni ohjannut vaan lähetin sinne putkeen sitten uudestaan, ja sinä sait vitosen minun takia. Oikein surettaa kyllä kun katsoo noita tämän päiväisiä videoita, että Ransu on niin hienosti kuulolla ettei voi kuin ihailla, ja sitten minä lepsuilen! Tosiaan, kuten Jänesniemen Elinakin sanoi, sulla on koira joka opettaa sut ohjaamaan ja palkitsee sitten siitä. Niin totta vie tekee. Onneksi se vika on täällä päässä, mikä pystyy näitä asioita funtsimaan jälkeenpäin ja yrittämään ottaa opikseen, eikä tuolla toisessa päässä jonne asiat on paljon vaikeampi selittää...

Mulle jäi heti radan jälkeen paljon huonompi maku suuhun tuosta radasta, kuin mitä sitten videolta katsottuna oli silti aihetta. Tarkoitan kisaavien rataa, möllirataan olen tyytyväinen kuitenkin. Tuntui radalla että Ransu tiputti ainakin viis rimaa ja vaikka mitä muuta. Olikohan makseja tuolla radalla mukana kymmenkunta, joista yhdelle kirjattiin tulos joten onnea vain hänelle, oli kyllä mielestäni vaikeampi rata kuin useimmat 1-luokan radat joita oon nähnyt.

Lisäsin muuten tuonne oikeaan alareunaan muutaman uuden kuvan tuosta Lentävästä Hollantilaisesta, kun sain uudella kameralla otettua parempia kuvia. Nyt lähdetään vielä käymään katsomassa missä kunnossa meidän kenttä on, ja samalla pieni iltalenkki.

Edit. Muokkasin hieman tekstiä, mulla oli vasemmat ja oikeat sekaisin noiden kuvien ja videoiden lisäysten kanssa ;)

2 kommenttia:

 1. voi vitsi, hyvännäköistä menoa, varsinkin toka radalle lähti ransu tosi innolla ja vauhdilla. eka keppi väli meni vähän pitkäksi, mutta ehkä siihen olisi voinut vähän tarkemman käsiohjauksen ja pysäytyksen ottaa, kun on noin jyrkkä kulmakin. ja sitten noi putkeen ohjaukset on vähän kuin kopio omistani, eli tarkkuutta vaan niin menee hyvin, koira menee sinne minne näytetään. toi riman tiputus voi mun mielestä ehkä johtua siitä kun katsoin tota videota, että kun lasket just käden alas ennen kuin ransu ponnistaa (ilmeisestikin siis merkiksi että siitä pitää hypätä ettei jatkaisi seuraavalle hypylle suoraan) niin ransu hidastaa ja tiputtaa riman, voisit kokeilla sitä vartalon kääntämistä, mitä koulutuspäivässäkin tehtiin, tai sitten ihan vaa pidät sen käden ylhäällä, jolloin riskinä on tonne toiselle hypylle meno. en mä kyl noista kontakteista vitosta ois antanu. ja eka radalla harmittava vitonen lopussa. hauska kommentti kuvaajalla. hah.

  eikun tsemppiä vaan, meilläkin alkaa ulkokausi ensi viikolla ja epiksiikin ois joka viikko jos vaan ehtis.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kannustavista sanoista! Ransu tosiaan lähti toka radalle maa pöllyten :D

  Hyviä huomioita nuo sun huomiot etenkin tuosta hypyn 12 riman tiputuksesta. Nyt kun katson itse videota niin huomaan saman, itse ajattelin vain olleeni liian lähellä hyppyä ja kenties Ransun hyppylinjalla, mutta oikeastaan se seuraa just mun kättä ja tuossa on seuraus.

  Hehe kuvaaja vähän eläytyi :P Harmi kun täällä ei ole epiksiä niin usein, vaan itse asiassa aika harvoin. Onneksi kentälle kohta pääsee, mutta onhan se eri asia tehdä ratoja kisamaisesti mölleissä kuin jotain pätkiä omalla ajalla kentällä.

  VastaaPoista