10. syyskuuta 2009

Temppuja!

Meinasin jo eilen käydä iloitsemassa, mutta olipa tuota jo tullu yks blogiteksti eiliselle :) Oon Ransulle opettanut tässä kevään ja kesän aikana naksutinta, siis ehdollistanut siihen ja koittanut jotain sen avulla opettaakin. Aikansa meni ennenkuin se hoksasi että *naks*->nami ja naksautuksen saadakseen saa ja kannattaa kokeilla tarjota erilaisia asioita. Ei se nyt kovin rohkea siinä vielä ole, mutta selvästi paremmin se jo nyt keksii kuin aluksi. Ilmeisesti idea alkaa aueta.

Alussa otettiin kosketuskeppi-harjoituksia, ja siitä ideoin sitten jääkaapin ja muiden ovien sulkemisen. Eilen illalla sitten palauteltiin mieleen "vanhoja" kesken jääneitä harjoituksia jääkaapin oven sulkemisesta, ja nyt kun Ransu hoksasi että tassulla se käy helpommin kuin kuonolla työntämällä, päästiin jo pitkälle. Ensin vain ovea tassulla kiinni, sitten aloin ehdollistaa siihen käskysanaa "paa kii" ja kerran se jo teki tehtävän kun sanoin ensin käskysanan. Ja kaikki varmaan 10 minuutissa! Siihen sitten lopetettiin, ovi lämähtää nyt hienosti kiinni, jokunen kerta vielä ehdollistetaan käskysanaa ja sitten siirrytään siihen että suorituksesta saa palkkion (vain) kun tekee asian pyydettäessä. Hieno ja fiksu poika meillä!

Niinkin fiksu se on, että se osaa laskea. Ykköseen toistaiseksi, mutta alkuhan se sekin on ;) Se osaa käskysanan "yksi" ja se merkitsee kerran läimäyttämistä tassulla metallirasian kanteen. Eilen harjoiteltiin kakkosta, mikä tuotti ymmärrettävästi vääriä yrityksiä aika paljon, koska Ransu oli ihmeissään kun ykkösestä ei saanut palkkiota, mutta ei kyllä saanut siitäkään kun raapi kantta tohkeissaan monta kertaa. Olen kyllä varma että se oppii vielä tuonkin kunhan se saa riittävästi palkkioita oikeasta määrästä tassulla läpsäytyksiä. Olen tainnut aiemmin kirjoittaakin, että viisi on tavoitteena, liekö tuo liian kunnianhimoista... Varmasti joka numeron jälkeen vaikeutuu. Ja nyt menee vielä aikaa siihen että päästään edes ehdollistamaan käskysanaa "kaksi".

Olen suunnitellut tuleviakin temppuja, Antti ehdotti myös jääkaapin avaamista, mutta sitä en kannata enkä aio sille opettaa. Enkä valojen sytyttämistä. Sen sijaan pyykkien ottaminen koneesta voisi olla hyvä, ehken halua sen kiskovan pikkareitani koneesta, mutta työvaatteita pyykätessä se vaikka voisi ollakin apuna :P Olisihan se kätevää jos koira osaisi ottaa vaatteen koneesta ja ojentaa minulle. Enkä pidä sitä edes hirmu vaikeana opettaa, kun vain keksin sopivan ketjutuksen eri vaiheiden suoritukseen.
Voisikohan se oppia siivoamaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti